Aksak Ördek ve Kör Tavuk

Yağız büyüdükçe, çocuk kitaplarından giderek uzaklaşmaya başladım. Oysa ben, Yağız’dan bağımsız olarak çocuk kitaplarını çok seviyorum. O yalın anlatımlar içindeki sıcaklık içimi ısıtıyor. Evde de bir hayli henüz okumadığım çocuk kitabı mevcut. Bu aralar onları okuyup, bloğa da yazmak istiyorum. Her ne kadar blogların eski büyüsü kalmasa da, hem okumak hem de yazmak bana iyi geliyor.

Ulrich Hub daha önce okumadığım bir yazar. Elimde okunacak bir kitabı daha var. Bir nevi modern La Fontaine kendileri 🙂 Yayınevi 8+ olarak belirlemiş ama bence çok daha küçüklere de keyifle okunabilir.

Her şey güneşin hiç uğramadığı bir avluda başladı. Burada yaşayan aksak bir ördek vardı ancak hiç geleni gideni yoktu. Oysa birilerine ikram etmekten zevk duyacağı küçük bir fıstık zulası vardı. Ama kim öyle bile isteye ıssızlığın ortasındaki bu yere gelirdi ki?

Böyle başlıyor hikâye ve derken kör bir tavuk çıkageliyor. Tolstoy’un dediği gibi “Tüm muhteşem hikayeler iki şekilde başlar. Ya bir insan bir yolculuğa çıkar ya da şehre bir yabancı gelir.” Bu hikâye bir şekilde iki durumu da içeriyor 🙂

Kendiyle son derece barışık olan tavuk, en gizli dileklerin gerçekleştiği yere gitmek istediğini söyler ördeğe. Ördekten ona rehber olmasını ister. Oysa ördek için avlunun dışı tehlikelerle doludur. Gene de tavuğu kalmaya ikna edemeyince, onunla yola düşmeye karar verir. Ancak değneğini avluda unutmuştur. Tavuğun sürekli unuttuğu dileği, “hep eğleneyim ve her yerde borum ötsün” dür. Belki de asıl dileği yolda olmaktır.

Yol boyunca kâh kavga ederek, kâh sohbet ederek, karanlık ormandan, uçurumdan, çok yüksek bir dağdan geçtiler. Sonunda hayallerin gerçek olduğu yere geldiler. Ancak tavuk dileğini gene unutmuştu. Belki de artık dileği başka bir şeye dönüşmüştü.

O sırada beklenmedik bir şey oldu ve tavuk, ördeğin değneğini buldu. Ve tüm gizem bir anda çözüldü. Aslında hiç bir yere gitmemişlerdi. Tüm yaşananlar ördeğin hayal gücünün ürünüydü. Tavuk kandırıldığına çok sinirlendi, ördek kandırdığına pişman oldu.

Birden ördek uçmaya başladı. Tıpkı içindeki gizli dileğinde olduğu gibi. Onu kaybettiğini düşünen tavuk ise, asıl dileğinin ördeğin sevgisi olduğunu anladı.

Sonrası kavuşmalar, anlaşmalar 🙂

Sevgi, hayal gücü, bakış açısı, cesaret, değişim üzerine güzel bir hikâye…

Kitabın Künyesi:

Aksak Ördek ve Kör Tavuk

  • Özgün Adı: Lahme Ente, Blindes Huhn
  • Yazan : Ulrich Hub
  • İllüstrasyonlar: Jörg Mühle
  • Çeviren:  Olcay Mağden
  • Kuraldışı Yayınları
  • 6+

İlgili Yazılar :

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

1 Responses to Aksak Ördek ve Kör Tavuk

  1. Geri bildirim: Tilkiler Yalan Söylemez | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın