Degas ve Küçük Dansçı

Kitap183Anholt Sanatçılar serisinden Degas’ı aldığımda, “Eyvah” dedim, “Yağız hiç sevmeyecek”. Ama öyle olmadı. Tüm aksiliklerine rağmen Degas’ı sevdi Yağız Oğlan.

Kitap, bir sanat müzesinde başlıyor. Bir müze görevlisinin, küçük balerin heykeli hakkında gelenlere anlattıkları üzerinde dönüyor hikaye. Balerinin adı Maria…

Fakir bir ailenin kızı olan Maria’nın en büyük hayali, dünyanın en ünlü balerini olmaktır. Terzi olan babası ona bir balerin kıyafeti diker ve seçmelere katılır. Okula kabul edilen Maria, aynı gün pahalı kıyafetler giymiş, gri sakallı, sinirli bir adamın bir balerini ağlattığını görür :

“Neden hareketsiz duramıyorsun?” diye bağırdı adam. “Sürekli hareket edersen seni nasıl çizebilirim?”

Maria korkmuştu, yanındaki kıza “Kim bu öfkeli adam?” diye sordu.

“Eğer burada öğrenci olacaksan çok yakında öğrenirsin. O ünlü ressam Degas. Atların ve dansçıların resimlerini yapar ve ne yazık ki her ikisine de aynı şekilde davranır.”

Kitap184

Maria o kadar iyi dans etmeye başlar ki, Paris Operası’nda düzenlenen yılbaşı balosunda dans etme şansını yakalar.

Bu arada Degas hergün gelmekte ve balerinleri farklı pozisyonlarda resmetmektedir.

Fakat birgün işler Maria için ters gitmeye başlar. Babası hastalanır ve çalışamaz. Bale derslerinin ücretini ödeyecek durumu kalmamıştır. Bale öğretmeni ona yardımcı olmak istemektedir ancak derslere düzenli gelmezse başrolü başkasına vermek zorunda kalacaktır. Konuşmalara kulak misafiri olan Degas, ona poz verirse biraz para verebileceğini söyler. Böylece hergün Degas’a modellik yapmaya başlar. Ancak aldığı para babasının doktor masraflarına gitmektedir. Büyük gece geldiğinde Maria, gösteriyi izlemeye bile gidemez. Çünkü geç saatlere kadar Degas çalışmak istemiştir. Geç olduğunu ve ailesinin onu merak edeceğini söyleyen Maria’ya bağırır Degas.:

“Ailen mi endişelenecek? Benim için kim endişelenecek biliyor musun? Hiç kimse. Benim tek arkadaşım işim ve üstelik artık gözlerim bile beni terk ediyor.”

Gözünden bir damla yaş akan Degas, renkleri artık iyi göremediğini ve bu yüzden kille çalıştığını söyler. Maria birden Degas için üzülür. Bugüne kadar yaptığı en iyi heykel olduğunu söylediği çalışmayı bitiren Degas, eve gidebileceğini söyler Maria’ya. O da giderken saten kurdelesını hediye eder Degas’a.

İki yıl sonra, artık annesi ile çamaşırcılık yapan Maria’ya bir davetiye gelir. Sergiye gittiğinde gördüğü, kendi heykelidir ve saçında Degas’a hediye ettiği kurdelesi vardır…

Maria gerçekte hayallerini gerçekleştiremese de, dünyanın en ünlü balerini olmuştur…

Kitap185Kitabın sonunda ressam hakkında bilgi ve kitabın cd kaydı yer almaktadır. Çizimler ise, diğer serilerde olduğu gibi ressamın tarzını yansıtır niteliktedir ve tablolarından örnekler vardır. Ressamın, bir çocuğun hayatına değdiği, yaşamından kısa bir kesit sunulan “Degas ve Küçük Dansçı” Yağız’ın favori kitaplarından biri.

Degas’ın sinirli ve sürekli bağıran tarzına karşın, sonundaki duygusallığı nedeniyle belki, Yağız defalarca okuttu. Hatta Picasso‘dan sonra bu seriden en çok okuduğumuz kitabın bu olduğunu söyleyebilirim. Ancak Klasik Müzik Masalları‘nın aksine Yağız bu kitapların cd lerine pek ilgi göstermiyor. Dinlemek yerine illa benim okumamı istiyor. Sanırım diğerinin müziklerle bezenmiş olması, ona daha çekici geliyor.

Resme ve baleye meraklı çocukların ilgisini çekeceğini düşündüğüm bu kitaptan, yanlış hatırlamıyorsam, Bir Dolap Kitap’ta da bahsedilmişti. Ancak site yenilendiğinden erişim sağlayamıyorum. Açıldığında ilgili linki eklemeyi unutmam umarım 🙂  Okumak için bir TIK lütfen…

İlgili Yazılar :

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

8 Responses to Degas ve Küçük Dansçı

  1. Geri bildirim: Nokta | Oğlumu Büyütürken

  2. Geri bildirim: Afacan Resimler | Oğlumu Büyütürken

  3. Geri bildirim: Ünlü Ressamlardan Sanat Dersleri | Oğlumu Büyütürken

  4. Geri bildirim: Van Gogh- Arkadaşım Vincent | Oğlumu Büyütürken

  5. Geri bildirim: Mış Gibi… | Oğlumu Büyütürken

  6. Geri bildirim: Salvador Dali ve Rüyaların Yolu | Oğlumu Büyütürken

  7. Geri bildirim: Sanat Atlası | Oğlumu Büyütürken

  8. Geri bildirim: Virginia Woolf: Görünmeyenin Yazarı | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın