Van Gogh & Leonardo

Resim yapmak bana en çok yaşama sevinci veren meşguliyetlerden biridir. Her ne kadar artık çok vakit bulamasam da, biliyorum ki yapabilsem bana çok iyi gelecek. Yağız’ın da herhangi bir sanat dalıyla uğraşmasını çok isterim. Yaşama tad katıyor bence sanat. Resim yapmasa da, bakmayı bilsin isterim.  Hal böyle olunca “Anholt Sanatçılar Serisi” iyi bir başlangıç kanımca. Ressamların hayatından bir kesit hikayeleştirilmiş. Yanında da hikaye cd’si verilmiş. Serinin başka kitapları da var ama ben bizdeki ikisinden bahsetmek istiyorum :

Kitap121-001

  • Van Gogh ve Ayçiçekleri : Hikaye, Camille adında bir çocuğun yaşadığı şehre, Vincent’ın gelmesiyle başlıyor. Postacı olan babası ile birlikte, onun yerleşmesine yardım eden Camille, onun için sarı ayçiçeklerinden kocaman bir buket yapar. Vincent, Bay Roulin ve ailesinin portrelerini yapar. Tabi küçük Camille’nin de. Resmi çok beğenen Camille, arkadaşlarına göstermek için okula götürür ama onlar resmi beğenmez ve alay eder. Hatta bu olay büyür ve Vincent’a karşı bir tepkiye dönüşür. Bu duruma çok üzülen Camille’yi babası teselli eder : 

“Dinle beni” dedi Camille’nin babası. “İnsanlar genelde farklı olan şeylerle alay ederler ama içimden bir ses birgün hepsinin Vincent’ın resimlerini sevmeyi öğreneceklerini söylüyor.”

Camille o gece rüyasında Vicent’ın mumlar koyduğu şapkasıyla, yıldızları resmettiğini görür. Tepkiler yüzünden kasabayı terketmek zorunda kalan Vincent, gitmeden önce Camille’ye yaptığı ayçiçek tablolarını gösterir. Bu sırada kulağındaki sargı bezi de dikkati çeker.

Ve yıllar içinde insanlar Vincet’ın tablolarını sevmeyi öğrenirler. Tıpkı Camille’nin babasının söylediği gibi…

Kitap122-001 Bir çocuk gözünden yazılmış olması, kitabı çocuklar için cazip hale getiriyor. Çizimler ise Van Gogh’un çizim tekniklerine uygun olarak resmedilmiş. İçinde de tablolarından birkaçına yer verilmiş. Metinler ise kısa ve anlaşılır. Bu haliyle küçük çocukların da ilgisini çekebilecek nitelikte.  Bu kitap kitaplığımıza gireli bir hayli zaman oluyor. Sıkmadan, çok yalın bir şekilde anlatılmış Van Gogh. Yağız kadar bende keyifle okudum 🙂

Kitap123-001

  • Leonardo ve Uçan Çocuk : Büyük usta Leonardo Da Vinci’nin öğrencisi Zoro’nun gözünden yazılmış bu hikaye. Ressam, heykeltraş, müzisyen ve bilim adamı olan Leonardo’nun stüdyosunda herşey mümkün görünüyordu.

Hayat nasıl başlar? Bitkiler nasıl büyür? Gezegenler nasıl hareket eder? İnsan bir kuş gibi nasıl uçar?

Leonardo bir gün atölyeye Salai adında vahşi bir çocuk getirir. Çok yaramaz olmasına rağmen kendini herkese sevdiren Salai, pek güvenilir değildir. Neredeyse hergün yeni bir buluş yapan Leonardo’nun, atölyede herkesten sakladığı şeyin ne olduğunu merak eden Salai, çaldığı anahtarlar sayesinde, Zoro’yu da yanına alarak atölyeye girmeyi başarır. Gördükleri kanatlı büyük makinayı, Zoro’nun tüm itirazlarına rağmen dışarı çıkarır ve Zoro’yu “uçan çocuk” olmaya ikna eder. Yüksek bir yerden makinayla birlikte atlayan Zoro;

…Sadece birkaç saniye bir kuş gibi uçtu!

Kitap124-001Makinayla birlikte yere çakılan Zoro’yu, yaralı olarak Leonardo eve taşır ve :

“Ah Zoro, Salai’nin bana karşı gelmesi beni şaşırtmıyor ama sen… Belki de ben yanıldım, belki de insanlar hiç uçamayacak. Bizler kuş değiliz. Şuandan itibaren sadece resme yoğunlaşacağım.” dedi Leonardo.

“Hayır. Bana ne söylediğini hatırla, birgün insanlar mutlaka uçacak. Sadece makina çok ağırdı, sorun burada.” dedi Zoro yavaşça.

Ve Leonardo hemen yeniden çalışmaya başladı…

Bu kitap da ressamın tarzına uygun olarak resmedilmiş ve eserlerinden örnekler verilmiş. Leonardo’nun çok yönlülüğünden olsa gerek, metinler daha uzun. Bu nedenle de küçük yaşlar için sıkıcı olabilir. Ama resimlerine bakmak bile çok keyifli.

Bu kitaplar, ressamların hayatlarını anlatmak yerine, sizi hayatlarının içine çekiyor. Böyle olunca da bir yakınlık kurulmaması elde değil. Kitapların arka kısmında da ressamların hayatlarına yer verilmiş olması, bu kitapları çok özel kılıyor.

Diğer kitaplarını da almalı mutlaka…

Bir Dolap Kitap’ta radyo yayınında bahsetmiş bu seriden. Onların keyifli anlatımları bir TIK ötede…

İlgili Yazılar :

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

18 Responses to Van Gogh & Leonardo

  1. listemde bu kitaplar Almina biraz daha büyüsün diyordum ama almak lazım 🙂

    Beğen

  2. ek dedi ki:

    Kitapları çok güzel anlatmışsınız, sizin anlatımınız kadar güzel olduğunu düşündüğüm bu seriyi bende aldım listeme, teşekkürler…

    Beğen

  3. Geri bildirim: Tavuklar Karanlıkta Göremez | Oğlumu Büyütürken

  4. Geri bildirim: Büyük Sır Mozart | Oğlumu Büyütürken

  5. Geri bildirim: Picasso ve At Kuyruğu Saçlı Kız | Oğlumu Büyütürken

  6. Geri bildirim: Maria… | Oğlumu Büyütürken

  7. Geri bildirim: Claude Monet ve Sihirli Bahçesi | Oğlumu Büyütürken

  8. Geri bildirim: Degas ve Küçük Dansçı | Oğlumu Büyütürken

  9. Geri bildirim: Nokta | Oğlumu Büyütürken

  10. Geri bildirim: Afacan Resimler | Oğlumu Büyütürken

  11. Geri bildirim: Ünlü Ressamlardan Sanat Dersleri | Oğlumu Büyütürken

  12. Geri bildirim: Van Gogh- Arkadaşım Vincent | Oğlumu Büyütürken

  13. Geri bildirim: Mış Gibi… | Oğlumu Büyütürken

  14. Geri bildirim: Salvador Dali ve Rüyaların Yolu | Oğlumu Büyütürken

  15. Geri bildirim: Sanat Atlası | Oğlumu Büyütürken

  16. Geri bildirim: Virginia Woolf: Görünmeyenin Yazarı | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın