Doğum Günü Pastası

Kitap200Küçük Findus’u ne çok sevdiğimizden bahsetmiştim daha önce. Küçük Findus Kaybolunca ve Tilki Avı‘ndan sonra sıra geldi Doğum Günü Pastası’na. Gene komik, gene uzun, gene akıcı bir macerasıyla daha karşınızdayız 🙂

Findus’un doğum günü hazırlıklarıyla başlıyor kitap. Yılda üç kez kutladıkları doğum günü için pasta yapmak üzere kümesten yumurtaları toplar Pettson. Onları tek tek silmek üzere tahta sıraya oturan Pettson’ı izleyen Findus giderek sabırsızlanmaktadır :

“Bütün yumurtaları silmek zorunda mısın, hem de şimdi?..” dedi Findus öfkeyle : “Sen onları temizleyene kadar bir yıl daha yaşlanacağım!..”

“Vay vay, demek sabırsızlandın!” dedi Pettson : “O zaman hemen başlayalım, şimdi şu üç yumurtayı alıp mutfağa girelim. Görelim bakalım bunlardan bir pasta yapabilecek miyiz?”

Ve kalan yumurtaları bahçede bırakarak mutfağa geçerler. Pastayı yapmaya başlayan Pettson, un kalmadığını farkeder ve markete gidip almaya karar verir. Ancak aksilikler peşini bırakmaz.

Kitap201Önce bisikletinin tekerinin patladığını görür ve marangozhaneden tamir çantasını almaya gider. Ancak kapısı kilitlidir ve anahtarı kuyuya düşmüştür. Uzun bir sopa ve çengelle anahtarı alabileceğini düşünür. Ama bir türlü sopa bulamaz. Sonra marangozhanenin tavan arasındaki olta kamışı gelir aklına. Merdivenle çatıya çıkabileceğini düşünür ama merdiven, komşusu Andersson’ın bahçesindedir ve boğası ona dayanmış uyumaktadır. Boğayı uzaklaştırmak için Findus’a iş düşmektedir ama onun pek yardıma gönlü yoktur. Pettson :

“Eğer boğayı kandırıp oradan uzaklaştıramazsak merdiveni alamam. Merdiveni alamazsam, tavan arasındaki olta kamışını da alamam. Onu alamazsam, kuyudan anahtarı çıkaramam. Anahtarı çıkaramazsam atölyeye girip aletleri de alamam ve gerekli aletleri alamazsam, bisikletin tekerini de tamir edemem; bisikletin tekerini tamir edemezsem, markete girip unda alamam. Un alamazsam pasta işi yatar. Sence pastasız bir doğum günü nasıl olur Findus?”

Bunu göze alamayan Findus yardım etmeye karar verir. Pettson mutfak penceresindeki sarı kırmızı çiçekli perdeyi çıkarıp Findus’un kuyruğuna bağlar ve evden getirdiği pikaba koyduğu kulak tırmalayıcı müziği açar. Boğa uyanıp sesin nereden geldiğini anlamaya çalışır ve o sırada koşmaya başlayan Findusu görür. Sesin, kuyruğundaki perdeden geldiğini düşünerek kovalamaya girişir. Bu arada merdiveni alan Pettson’ın önünden koşan Findusun kuyruğundaki perde, tahta sıradaki yumurtalara takılır. Yumurtalar ve Pettson çamura düşerler. Çok sinirlenen Pettson ortalığı temizlemeye girişir. Çamurlu yumurta karışımını bir kovaya doldururken, komşusu Gustavsson gelir. Ne yaptığını sorduğunda, doğumgünü kutlaması için pasta yaptığını söyler ve pantolonunu da çıkararak kovaya atar. Sonra markete gitmesi gerektiğini söyleyerek, merdiveni alıp marangozhanenin çatısına tırmanır. Çamurlu karışımı pasta hamuru sanan ve marketi çatıda aradığını düşündüğü Pettson’ın adı, Gustavsson sayesinde o günden sonra kasabalılar tarafından kaçığa çıkar 🙂

Sonunda pastasına kavuşan Findus ise, tüm gerçeği bildiğinden hiç de öyle düşünmemektedir.

Kitap202

Kitapta daha öncekilerde de bahsettiğim küçük canlılar gene var. Arka planda onları incelemek oldukça eğlenceli. Özellikle kırılan yumurtaları sedyede taşımaları çok sevimli 🙂 Ayrıca ayrıntılı resimlerini incelemek ve abartılı nesneleri keşfetmekte oldukça keyifli. İnsanın orada olası geliyor. Sadece resimlerden kendi hikayenizi yaratabilirsiniz.

Bu kitap Bir Dolap Kitap’ta da yerini almış. Okumadan geçmeyin. TIK TIK

İlgili Yazılar :

 

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

3 Responses to Doğum Günü Pastası

  1. Geri bildirim: Pettson Çadır Kuruyor ve Bloğum 4 Yaşında… | Oğlumu Büyütürken

  2. Geri bildirim: İlkokul Kitaplarına Başlarken… | Oğlumu Büyütürken

  3. Geri bildirim: Sebze Tarlasında Curcuna | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın