Balina İle Salyangoz

Kitap5Bir kitapçıya gidip de Julia Donaldson&Axel Schiffler çiftinin daha önce duymadığım bir kitaplarına rastlamak harika bir duygu benim için 🙂 Çiftin Türkçeye çevrilen son kitabı sanırım bu. Tabi ki şimdilik 🙂 Bu kitapta da nasıl güzel resimleri var anlatamam. Sırf bakmak için bile alınabilir. Renklerin canlılığı insanın içini ısıtıyor. Bunun yanında seçilen konuyu sunuş biçimi, yanlış olanı vurgulamadan, kimseyi yargılamadan, güzel olanları öne çıkarması, iyimserliği, istenilen herşeyin yapılabileceği inancı gibi durumları umutla sunması hoşuma gidiyor Donaldson’ın.

Kendine biçilen hayatı yaşamak istemeyen bir salyangozun hikayesi bu. Bir kayaya yapışıp yaşamak ve orada ölmek istemiyor. Dünyayı dolaşmak niyetinde ve bunun için yollar arıyor. İziyle gümüşi bir yazı yazıyor kayalıklara:

Dünyayı gezmeye çıktım, yok mu beni alan?

Sonunda bir gece, bir kambur balina alır onu kuyruğuna. Balinanın kuyruğunda dünyayı dolaşır salyangoz. Ama günlerden bir gün, sürat motorlarının da etkisiyle balina yolunu kaybeder ve denizde alçalmaya başlayınca karaya vurur. Bu arada:

Salyangoz kendini çaresiz ve müthiş küçük hissetmiş. Sonra “Buldum!” diye bağırıp karnı üstünde harekete geçmiş.

O koydaki okula gitmiş hemen ve öğretmenin tüm asık suratlılığına rağmen, kara tahtaya “balinayı kurtarın” diye yazmış. İtfaiye çağıran çocuklar ve köylüler, hep beraber balinayı serin tutmaya çabalamışlar. Deniz yeniden yükselince balina da kurtulmuş. Tekrar rıhtıma dönen balina ile salyangoz, orada kalan salyangozlara anlatmışlar hikayelerini. Bu sefer balina kuyruğunu uzattığında hepsi birden tırmanmışlar ucuna.

Yola koyulunca şarkılar söylemişler denize,

Boz kambur balinanın kuyruğunda hep birlikte.

Her zaman ki gibi kafiyeli bir şekilde yazılan hikaye, nedendir bilinmez biraz kopuk geldi bu sefer bana. Çeviriden midir yoksa orijinali de böyle midir bilemiyorum. Belki de Donaldson’dan beklentim çok yüksek olduğundan rahatsız etti beni. Ama bu kadar kusur kadı kızında da olur 🙂

Kitap6

Tam da Yağız’ın balinalara düşkün olduğu bir sırada almıştık bu kitabı. Elinde bir yığın balinayla birlikte okuduk. İtfaiye sevgisi de malum. Bu yüzden, özellikle itfaiyecilerin olduğu sayfaları çok sevdi. Balina karaya vurunca üzüldü, kurtulunca sevindi 🙂 Kesinlikle alınası bir kitap. Duymayan, görmeyenlere tavsiye olunur 🙂

Bir Dolap Kitap radyo yayınında bahsetmişti bu kitaptan. Bant kaydını dinlemek isterseniz bir TIK  lütfen 🙂

İlgili Yazılar :

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

9 Responses to Balina İle Salyangoz

  1. Geri bildirim: Mağara Bebeği | Oğlumu Büyütürken

  2. Geri bildirim: Köpekler Bale Yapmaz | Oğlumu Büyütürken

  3. Geri bildirim: Süper Kurti | Oğlumu Büyütürken

  4. Geri bildirim: Gergedanlar Krep Yemez | Oğlumu Büyütürken

  5. Geri bildirim: Oliver… | Oğlumu Büyütürken

  6. Güney dedi ki:

    Merhaba,
    Sözünü ettiğiniz Salyangoz ve Balina adlı kitaba kızım için ihtiyacım var. Halen elinizdeyse benimle paylaşır mısınız?

    Beğen

  7. Güney dedi ki:

    Merhaba,
    Salyangoz ile Balina adlı kitaba kızım için ihtiyacım var. Elinizdeyse paylaşır mısınız?

    Beğen

  8. Geri bildirim: Çarli Maytap ve En Sevdiği Kitap | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın