Köpekler Bale Yapmaz

Kitap57Oğlumun kitap zevki değişirken, hala bahsetmediğim bir yığın kitabı olması huzursuz ediyor beni. Sanki bir zorunlulukmuş gibi 🙂 Masam hep dağınık olsa da, içimdeki düzen şaşmamalı. Bir kere başladıysam, her kitabını anlatmalıyım 🙂 Biraz takıntılıyım sanırım 🙂

Bu kitap da uzun zamandır kitaplığımızda bulunan ve uzun süre Yağız’ın elinden düşmeyen bir kitaptı. Keşke tepkilerini unutmadan sıcağı sıcağına yazabilseydim.

Daha önce bahsettiğim “Gergedanlar Krep Yemez” kitabının yazarından bu kitapta. Yetişkin ön yargılarından bahsediyor ve bir kez daha çocuk gözüyle bakabilmemiz için aslında bizi uyarıyor.

Bir kız çocuğuyla, onun kendini köpek gibi hissetmeyen köpeğinin hikayesi bu.

Benim köpeğim farklıdır.

Diğer köpeklere benzemez. Onlar gibi davranmaz, Tuvaletten su içmez, terlikleri ısırmaz, kedileri kovalamaz. Yakalaması için bir sopa attığımda bana anlamsızca bakar. Sonra sopayı gidip kendim almak zorunda kalırım.

diye başlıyor hikaye. Üstelik dansetmeyi çok sever ve kendini balerin zanneder bu köpek. Küçük kızın tütüsüne hayran hayran bakar. Okula giderken onu gizlice takip eder. Küçük kız onun baleye olan ilgisinin farkındadır ama yetişkinler bunu asla kabul etmek istemezler.

Köpekler bale yapmaz

derler sürekli ve bu, köpeği çok üzer. Birgün doğumgünü hediyesi olarak bir bale gösterisine bilet alır babası ve küçük kızın ısrarlarına rağmen köpeği götürmeyi kabul etmez. Ancak köpek onları gizlice takip eder. Muhteşem bale gösterisi, baş balerinin ayağının takılıp, orkestranın üzerine düşmesiyle kesintiye uğrar. Ama tam o sırada köpek, küçük kızın tütüsüyle sahneye fırlar.

Kitap59

Önce salondan köpekler bale yapmaz sesleri yükselir ama orkestra çalmaya başlayınca, köpek öyle güzel dans etmeye başlar ki seyirciler gözlerine inanamaz. Gösteri bittiğinde önce bir sessizlik olur, Ardından “Bravo” sesleri yükselir alkışlar eşliğinde.

“İnanamıyorum” dedi babam kafasını sallayarak. “Artık bir balerin köpeğimiz mi var?”

“Evet” dedim gururla, “Köpekler bale yapabilir, tıpkı benim köpeğim gibi.”

Kitap58

Yağız bu kitabı önce defalarca okuttu. Sonra “köpekler bale yapmaz” dedikleri için çok üzüldü.  Köpeğe hep kızıyorlar diye bir süre eline almak istemedi. Köpeğin gözlerinin dolduğu sayfalarda onunda doldu. Neden yapamaz dediklerine anlam veremedi. Yani Yağız’ın tepkilerine baktığımda, kitabın hedef kitlesinin çocuklar değil de, aslında biz olduğumuz çok açık. Yoksa çocukların kafasında böyle kalıplar yok. Onları oraya biz yerleştiriyoruz zaman içinde. Her ne kadar -özellikle cinsiyetçi yaklaşım olarak- bir şeyi yapamayacağını söylemesem de oğluma, illa ki farketmeden yaptığım yönlendirmeler oluyordur. Biz gölge etmesek, daha iyi yetişecekler sanki bu çocuklar 🙂

Bir Dolap Kitap’tan okumak isterseniz, Yıldıray gene çok güzel anlatmış bu kitabı da. Bir GÖZ ATIN derim ben 🙂

İlgili Yazılar :

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Uncategorized, Yağız'ın Kitaplığı içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

6 Responses to Köpekler Bale Yapmaz

  1. Geri bildirim: Sakar Cadı Vini’nin Dinozoru | Oğlumu Büyütürken

  2. Geri bildirim: Hep Hayır Diyen Aslan | Oğlumu Büyütürken

  3. Geri bildirim: Gergedanlar Krep Yemez | Oğlumu Büyütürken

  4. esfara dedi ki:

    ‘Ballerina auf vier Pfoten’ adlı almanca versiyonunu okuduk 6 yaşındaki kızımla. Bugün okuluna götürdü bu kitabı. Çevirisini yaparak diğer çocuklara da anlatmak istedik. Gerçekten güzel bir kitap. Ve mutlaka evde diğer kitapların arasında yer edinelisesi bir kitap…Esasen ön yargıların büyük hayallerin önüne geçmemesini anlatan bir kitap. Ve daha önemlisi, bir şeyi çok istemenin ve hayallerin gücünü anlatan bir kitap…Bir köpekten balerin olur mu? Çok istedi oldu!

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Oğlumda bu kitabı okurken, köpekler bale yapamaz dendinçe çok üzülüyordu. Yani aslında onların kafalarında önyargı yok ve biz onu ilmek ilmek yerleştiriyoruz. Biraz bize bu kitap 🙂 Umarım hayallerinin önünde set olmayız hiç bir zaman.

      Beğen

  5. Geri bildirim: Bir Problemle Ne Yaparsın? | Oğlumu Büyütürken

Yorum bırakın