Kutu Oyunları 2

Kolajlar50.JPG

Oğlumun hayatında artık, oyun denilince aklına gelen ya kutu oyunları, ya da dışarı da top oynamak. Arada bir legolarıyla da oynuyor ama eskiye oranla süresi belirgin şekilde azaldı. Tabi bir de bilgisayar oyunları var ki, bu konuya girmek bile istemiyorum 😦

Daha önce de çeşitli yazılarla evdeki kutu oyunlarından bahsetmiştim. Son zamanlarda aldıklarımız ya da hediye gelenleri de bir yazıyla anlatayım istedim. Videoları da kendimiz çekmek isterdim ama Yağız buna pek yanaşmıyor 🙂

  1. KUTU OYUNLARILook Look: Bir dikkat ve odaklanma oyunu olan Look Look, oynaması, öğrenmesi kolay olsa da, zamanla yarışıldığından zorlayıcı olabiliyor. Mesela benim Yağız’ı yendiğim el sayılıdır 🙂 Üzerinde çeşitli şekiller ve rakamlar olan toplam 8 büyük kart ile oynanıyor. Oyuncu küçük kartlardan bir tane çekiyor ve oradaki şekli büyük kartlarda ilk bulan “Look Look” diyerek kartı alıyor. Bazı kartlarda ise matematik işlemi mevcut. İşlemi ilk yapan alıyor bu seferde kartı. Büyük kartların içine konduğu renkli çerçevelerde renk seçimi ile oyuna dahil oluyor. Her defasında kartlar başka renge yerleştirilerek oyun çeşitlendirilebiliyor.  Kartların arkasında “L”, “O” ve “K” harfleri mevcut. Kazandığı kartlarla ilk “LOOK LOOK” yazan oyunu kazanıyor. Basitte olsa toplama çıkarma işlemi olduğundan 6+ ya da 7+ diyebiliriz bu oyuna.

KUTU OYUNLARI22. Bil Bakalım Kim?: Bu oyun, fiziksel özelliklere dikkat etme üzerine bir oyun. Çeşitli kartlar içeriyor. Karşılıklı iki kişi kendi yüzlerindeki kartlardan birini seçip işaretliyorlar. Kartın iki yüzünde aynı resimler yerleri farklı olarak yer alıyor. Sonra oyuncular sırayla evet ya da hayır diye cevap verilecek sorular soruyorlar. Örneğin “Saçları sarı mı?” sorusuna “evet” derse saçları sarı olmayan resimler kapatılıyor. En son açık kalan resim, diğer oyuncunun seçtiği oluyor. İlk önce bilen oyunu kazanıyor.

KUTU OYUNLARI33. Monopoly-Dünya Şehirleri: Yağız Monopoly’yi öyle uzun süre istedi ki, hediye gelince mest oldu 🙂 Aslında ben çok ön yargılıydım bu oyuna. Çok hırslı olduğunu düşünüyordum ama birlikte en çok oynadığımız oyun oldu. Eh biraz hırslı ve oynarken kavga da ediyoruz doğru. Ama bu arada öfkemizi kontrol edebilmeyi de deneyimliyoruz bir yandan.

Adından da anlaşılacağı gibi dünya şehirlerini alıyorsunuz bu oyunda. Pasaportunu ilk dolduran oyunu kazanıyor. Bu arada dünya şehirlerini öğrenmekte oyunun kârı 🙂

KUTU OYUNLARI44. Langırt : Futbolu seven oğlumu bundan daha çok coşturan bir şey olabilir mi 🙂

Yalnız itiraf etmem gerekirse, futboldan hoşlanmasam da, bende keyifle oynuyorum bu oyunu. Gerçi Yağız’ı yenebilmem pek mümkün olmuyor ama bende profesyonelleştim bayağı 🙂

Yağız langırtı alıp parka da götürüyor bazen. Zaten ne olursa olsun, arkadaşlarıyla paylaştığında ayrı bir zevk alıyor oğlum. Tüm çocuklar gibi.

KUTU OYUNLARI1

5. Tabu Junior: Tabu oyununu bilmeyen yoktur sanırım. Bu da çocukların anlatabileceği kelimelerden oluşturulmuş versiyonu. Dört kategoride kelimeler var. Kırmızı-Tatil, Mavi-Spor ve Eğlence, Mor-Meslekler ve Yeşil-ABC. Her kartta anlatılması gereken bir kelime ve kullanılmaması gereken iki kelime yer alıyor. Örneğin Kamera -Film, Çekmek. Kamera kelimesini anlatmak için film ve çekmek kelimelerini kullanmamak gerekiyor. En az 4 kişiyle oynanabilen bu oyunda bir kum saati ve bir de düdük yer alıyor. Kum saati süresince kart anlatılabiliyor. İstenirse değiştirilebiliyor. Kullanılmaması gereken kelime kullanıldığında ya da süre bittiğinde düdük çalınıyor. Oyun sonunda en çok kart toplayan takım oyunu kazanıyor. Biz dört kişiyi bulamadığımızdan genelde sadece ikili oynuyoruz Yağız’la. Sırayla kartları anlatıp diğerinin bilmesini bekliyoruz. Bu haliyle yanımıza sadece biraz kart alıp arabada da oynayabiliyoruz. Hatta yemek yerken bile oynuyoruz 🙂

KUTU OYUNLARI76. Bilgi Çarkı: Çarkıfelek benzeri bir mekanizması olduğundan Yağız’ın çok sevdiği bu oyun, puan, ceza ve soru kartlarından oluşuyor. 13 farklı kategoride sorular içeren oyunda, soruyu bilen puan kazanıyor. Ancak bazen soru yerine ceza geliyor çarkta ve o zaman kartta yazan ceza uygulanıyor. Oyundaki kategoriler şöyle: Coğrafya, Genel Kültür, Hayvanlar Alemi, Spor, Bilim Teknik, Bilmece, Sağlık, Futbol, Müzik-Eğlence, Sinema, Matematik, Tarih-Kültür ve Çocuk. Çark çevrildiğinde, çeviren oyuncuya gelen kategori kartından istenilen bir soru soruluyor. Her kategoride toplam 40 soru yer alıyor. Örneğin Genel-Kültür kategorisi geldiğinde: “İli kim Yönetir?-Vali” doğru cevabını veren oyuncu 1 puan kartı kazanıyor. Karttan ceza gelen ise ceza sorusuna cevap veriyor: “Altışar altışar 60’a kadar say. Sayamazsan 30 puanı yaşı en küçük oyuncuya ver.” Oyun bu şekilde puan kartları bitene kadar devam eder. En çok puan toplayan oyunu kazanır.

KUTU OYUNLARI5

7. Brainbox Dünya: Bu oyun görsel dikkat açısından oldukça iyi hazırlanmış. Aynı zamanda ülkeleri, şehirleri ve özelliklerini öğrenme açısından da çok güzel bir oyun. Kutu da 71 kart, bir zar ve bir kum saati bulunuyor. Oyuncu kutudan bir kart çekiyor ve kum saati süresince çektiği kartı inceliyor. Küçük çocuklar da kum saati iki kere çevrilebiliyor. Süre bitince zarı atıyor. Sonra kartı diğer oyuncu alıyor ve zarda çıkan rakamın denk geldiği soruyu soruyor. Kartı çeken oyuncu doğru cevabı bilirse kart onun oluyor. 10 dakika içerisinde en çok kart toplayan oyuncu oyunu kazanıyor.

KUTU OYUNLARI9

8. Brainbox İcatlar: Biz bu oyunu, Brainbox Dünya ile gelen zarı kaybettiğimizden ve 8 yüzlü başka zar bulamadığımızdan aldık 🙂 Aslında almayı istiyordum ama bu kadar acele etme niyetinde değildim 🙂 Kutu içeriği ve oynama şekli, Brainbox Dünya ile aynı. Bunda da icatlarla ilgili 70 adet kart mevcut. Hem görsel dikkat, hem hafıza, hem de bilgi için bu kartlar çok güzel tasarlanmış. Üstelik oldukça da eğlenceli. Örneğin Penisilin ile ilgili kartta, kim, ne zaman, nerede penisilini bulmuş gibi bilgiler var. Arkasında da, “Kaptaki küf ne renk?” tarzı sorular mevcut.

KUTU OYUNLARI6

9. Carcassone: Bu oyun ilk başta oldukça karışık görünüyor. O yüzden Yağız başta oynamak istemedi. Oysa ben, şato şövalye konulu olduğundan çok seveceğini düşünmüştüm. Neyse ki Koray’la ben oynarken ilgisini çekmeye başladı da oyuna dahil oldu. Aslında anlatması gerçekten biraz karışık. Oyun 2-4 kişiyle oynanabiliyor. Bir ilerleme alanı, piyonlar ve küçük kartlardan oluşuyor. Başlangıç kartı hep aynı. Oyuncular kartları birbirine değecek şekilde sırayla yerleştiriyorlar. Yerleştirirken anlamlı bir şekil olacak şekilde harita devam ettirilmeli. Yol, şehir ve manastır içeren karolara piyonlarınızı yerleştirip, şekli tamamlayınca puan kazanıyorsunuz. Kazandığınız puan kadar piyonunuzu ilerletiyorsunuz. Oyun ilerledikçe ek kartlar ve ek kurallar ilave ediliyor. Biz henüz en temel halinde oynuyoruz. Eldeki tüm kartlar bitince, tamamlanmayan şekillerin puanları da hesaplanıyor ve en çok ilerleyen oyuncu kazanıyor. Biz çok sevdik oyunu.

KUTU OYUNLARI810. Evrim Kutu Oyunu: Evrim Ağacı adında, bilimsel gerçeklerin anlatıldığı bir site var. Muhtemelen bilenler ve takip edenler vardır. Bu oyun o sitenin, bilimsel gerçekleri küçük yaşta öğretmek amaçlı hazırlamış olduğu bir oyun. Evrimin müfredattan çıkarıldığını düşünürsek, bu yaptıkları çok değerli 🙂

İçerisinde Kolay, Orta, Zor ve Doğru-Yanlış soru kartları ile erzak ve alet kartlarından oluşuyor. Bakmayın Kolay dediğine, biz onlarda bile çok zorlanıyoruz 🙂 Her kategoriden bir örnek soru vereyim:

Kolay:

Aşağıdakilerden hangisi evrim sürecini en iyi şekilde tanımlar?

a) İnsanların maymun benzeri atalardan gelişimi

b) Popülasyonların zaman içerisindeki değişimi (DOĞRU)

c) Basit canlıların karmaşık canlılara değişimi

Orta:

Bir memeli olan yunus ile bir balık olan köpekbalığının kuyruğunun benzerliği, aşağıdakilerin hangisine örnektir?

a) Homolog (eş) organlar

b) Analog (benzer) organlar (DOĞRU)

c) Demagog organlar

Zor:

Bir kurbağa sürüsü, bir ağaçlık alandan diğerine geçerken, aradaki otoyoldan geçmeleri gerekiyor. Bu sırada, sürünün en güçlü ve başarılı erkeği, son derece hızlı ve atik olmasına rağmen bir araba tarafından ezilerek ölüyor. Bu, hangi evrim mekanizmasının ilgi alanıdır?

a) Doğal seçilim

b) Genetik sürüklenme (DOĞRU)

c) Transpozonlar

Doğru-Yanlış

Teori, kanunların neden ve nasıl çalıştığını açıklayan bilgi türüdür. (DOĞRU)

Bilim insanları kendilerinden önceki bilim insanlarının bulgularının tamamını kabul etmelidirler. (YANLIŞ)

Oyunun bir de ilerleme alanı mevcut. Oyuna başlamadan her oyuncuya alet ve erzak kartları dağıtılıyor. Sonra her oyuncu bir piyon seçiyor. Çekilen kartlardaki sorular cevaplanarak, doğru olması halinde üzerinde yazan puan kadar ilerleniyor. İlk önce sona gelen kazanıyor. Ancak biz hiç gelemedik 🙂 Oyun alanında çok fazla dönüşler olması ilerlemeyi engelliyor. Belki orta ve zor kartları kullansak, puanları yüksek olduğundan daha kolay ilerleyebiliriz ama en kolay sorular bile bizi zorladığı için, Yağız’ı oyundan soğutmamak adına onları şimdilik kullanmamayı tercih ediyoruz.

Oyunun fikri güzel olsa da, sitenin oyun hazırlamak konusunda deneyimi olmadığından olsa gerek, bir takım eksiklikler mevcut. Örneğin piyon yok içinde. Açıklamalarına göre piyon eklemek bir takım prosedür gerektiriyormuş. Sanırım ileri tarihlerde piyon eklenecektir. Bu çok da sorun olmayan bir eksiklik. Biz küçük hayvanları kullandık bu iş için. Bence oyunun en önemli sorunu kutusunun inceliği. Her an yırtılacakmış gibi güvensiz duruyor. Oyun alanı da daha kalın olabilir. Bu haliyle uzun süre dayanmayacaktır. Umarım yeni baskılarında bu sorunları hallederler. Oyun 12+ olarak belirlenmiş ama biz şimdiden aldık. Ne olur ne olmaz bitiverir 🙂 Bu oyundan öğreneceğimiz çok şey var. Biz kolay soruları atıyoruz bazen çantaya, arabada oynuyoruz.

Şimdilik evdeki kutu oyunları bu kadar. Hala ilgisi devam ederse almak istediğimiz birkaç oyun daha var. Umarım okuyanlara fikir verebilmişizdir 🙂

İlgili Yazılar :

Reklamlar

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı oyun, Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )