Kestane Püresi Reçeli

Kestane benim en sevdiğim yiyeceklerden biridir. Her türlüsünü severim. Kestane kebabı da, kestane şekerini de, kestaneli pastayı da…

Abdurrahman Cerrahoğlu’nun “Sofra Nimetleri” adlı kitabından yıllardır yaptığım ve kaşık kaşık yediğim bir tariftir “Kestane Püresi Reçeli”. Tarifin altında “özellikle çocuklar için çok besleyicidir” yazıyor. Bende Yağız için yaptım bu sefer. Ama içindeki yüksek şeker oranı yüzünden emin olamadım yedirmek konusunda. Gerçi çok sevdi denediğinde. Belki biraz daha büyük olup çikolata diye tutturan çocuklara vermek daha uygundur. Çünkü ben nutellaya bile tercih ederim  bu reçeli. Ayrıca pasta kremalarına da çikolata eşliğinde katıldığında lezzeti tartışılmaz 🙂

Tarifi kitaptaki şekliyle şöyle :

Malzemeler :

1 kilo iri kestane

3.5 bardak toz şeker

1.5 bardak su

1 küçük paket vanilya

Yapılışı :

İri, çürüksüz kestanelerin dış kabukları soyulur. Kaynar suya atılır, kestanelerin iç kabuklarının soyulacak şekle gelmesi için beş dakika kadar kaynatılır.

Kestaneler kaynar sudan alınır, ince kabukları tamamiyle soyulur. Yalnız iç kestaneler kalır. Bunlar yıkanıp bir tencereye konur, üzerine basacak kadar su ilavesiyle hamur gibi oluncaya kadar haşlanır.

Haşlanan kestaneler bir ilistire dökülür, üzerinden elle bastırılarak ilistirden geçirilir veya varsa daha kolayı püre makinasından geçirilir.

Püre haline getirilen kestaneler bir tencereye konur, üzerine 3.5 bardak toz şeker, 1.5 bardak su ve vanilya katılarak karıştırılır. Hafif ateş üzerinde yine karıştırılarak pişirilir. Kestaneler koyu bir bulamaç halini alır. Ocaktan indirilir. Biraz soğuyunca kavanozlara doldurulur. AFİYET OLSUN.

Not : İşin en zor kısmı kestaneleri soymakda. Ben önce kabuklu şekilde çizerek hafif haşlıyorum ve kestaneler sıcak suda beklerken tek tek alıp soyuyorum. Bu reçel için ince kabukların kalması çok önemli değil. Çünkü en sonunda süzgeçten geçiriyorum ve kabuklar temizlenmiş oluyor.

Reklamlar

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Beslenme, Uncategorized içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

4 Responses to Kestane Püresi Reçeli

  1. kadriye erkek dedi ki:

    ellerine sağlık.. kestane sezonunu açmışsın.

  2. Geri bildirim: Fıstıklı Kurabiye | Oğlumu Büyütürken

  3. Geri bildirim: Kestane Püresi Reçeli | Bir Dilim Keyif…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s