Çocuğum Yemek Yemiyor

İlk aylarında oldukça tombul bir bebek olan Yağız, 10. aydan itibaren giderek yemekleri reddetmeye başladı. Bu sorunumuzdan daha önce bir yazıda bahsetmiştim.  Sonra bir gün Blogcu Anne’de “Çocuğum Yemek Yemiyor” adlı kitaptan bahsedildiğini gördüm. İlk fırsatta aldım ve okudum.

Öncelikle bu kitap çocuğunuza nasıl yemek yedireceğinizi anlatmıyor. Baştan bunu söyleyeyim de kimse hayal kırıklığına uğramasın.

Kitabın eğlenceli bir dili var. Özellikle “Biraz Tarih” bölümü çok hoş.

Yazar Carlos Gonzalez’e göre ilk aylarda çok güzel kilo alan çocukların birden iştahsızlığa düşmeleri, bir anlamda büyüme hormonlarıyla ilgili.

“İlk 4 ayda bebeklerin yediklerinin yüzde 27’sinin büyümeye harcandığı hesaplanmıştır. 6-12 ay arasında sindirdiklerinin sadece yüzde 5’ini, ikinci yılda ise yüzde 3’ünü büyümeye harcarlar.” 

diyor kitabın 29. sayfasında.

Bir yaş civarında hemen tüm çocuklarda yemeyi reddetmenin başgösterdiği anlatılıyor. Yani yanlız değilmişiz hiçbirimiz 🙂

Anne sütünün önemi kalın çizgilerle vurgulanmış. Bir yaşına kadar anne sütünün yeterli olduğu, diğer gıdaların sırf alıştırmak için verildiği söylenmiş.  Göğüslerde şişkinliğin ve süt damlamasının azalmasının süt miktarıyla ilgisi olmadığı, yalnızca ilk aylardaki geçici bir iltihaptan kaynaklandığı belirtilmiş. Çocuk doktorlarının verdiği katı gıdalara geçiş listeleri, önce yemek sonra süt tavsiyeleri eleştirilmiş. Bir bebeğin önce emmesi -ki hiç bir besinin bu kadar besleyici olması mümkün olmadığından- sonra yemek teklif edilmesi gerektiği vurgulanmış. Halbuki doktorlar tarafından bize söylenen bunun tam aksi.

Ayrıca çocuklara yüksek kalorili besinler verilmesi, zaten midelerinin küçük olduğu ve bunun meyve sebze gibi düşük kalorilerle doldurulmaması gerektiği söylenmiş.  Son doktor kontrolümüzde zaten iştahı azalan oğluma, günde 400 cc süt vermem gerektiği söylendiğinde bende dehşete düşmüştüm. Hala emen oğlumun neden o kadar süte ihtiyacı olsun ki?

Ayrıca kilo alımının hiçbir şekilde sağlık göstergesi olmadığı, sadece kilo kaybı varsa araştırılması gerektiği üzerinde duruluyor.

Bir lakto-ovo-vejeteryan olarak kitabın en sevdiğim kısmı ise şu oldu:

“Hem çocuklar hem de yetişkinler lacto-ovo-vejeteryan bir beslenme alışkanlığıyla gayet sağlıklı bir yaşam sürebilirler” 🙂

Yazara göre bebeklerimize güvenmeliyiz. Onlar neye, ne kadar  ihtiyaçları varsa onu yerler. Bir hafta sadece ekmek kemiriyorsa bırakın kemirsin. Bir de çocukların 3 yaşına geldiklerinde kendileri yemek için 1 yaşındaki kadar istekli olmayacaklarını, bu sebeple isterken buna izin verilmesinin doğru bir karar olacağını söylüyor.

Yemek saatinde yapılmaması gerekenler ise şu şekilde sıralanmış:

  • Israr
  • Gece Baskınları
  • Korkunç Karşılaştırmalar
  • Rüşvet
  • İştah Açıcılar

Gonzalez’in kitabı şu cümleleriyle özetlenebilir:

Ne iyi ne de kötü hiçbir yolla, hiçbir hileyle onu zorlamayın. Biliyorum; çocuğunuzu ne sandalyeye bağlıyor ne de kırbaçlıyorsunuz. “Onu zorlamayın” derken kaşıkla “uçak” yapmayın, şarkılar veya televizyonla oyalamayın, hepsini bitirmesi için vaatlerde bulunmayın, tehdit etmeyin, yalvarıp yakarmayın, çocuğunuz olmasından yararlanmayın, araya büyükannesini sokmayın, kardeşleriyle kıyaslamayın, “iyi” ve “kötü” çocuklardan bahsetmeyin, önündekileri yediği takdirde tatlı yeme şartı koşmayın demek istiyoruz.

Oysa ki geçenlerde acil bir durum için Yağız’ı hastaneye götürdüğümüzde, yan tarafta iştahsız olduğu söylenen bir çocuğu muayene eden doktor, ona mutlaka yemek yedirmelerini, oyuncakla, televizyon karşısında, oyalayarak bir şekilde mutlaka yedirmeleri gerektiğini söylüyordu 🙂

Biraz tarih bölümünde ise bundan 100 yıl önceki bebek beslenmelerinden bahsetmiş. O zamanlar iştahsız çocuk problemi hiç yokmuş 🙂

Hatta uzmanlar arasındaki en yaygın korku “gerçek ve affedilemez bir suç olan”aşırı beslenmeymiş.

Bebeklere önerilen besin miktarı o kadar az ve sınırlıymış ki. Meyveye 3,5 yaşında, sebze ve dana etine 4 yaşında geçilebiliyormuş. Yani ne kadar uğraşırsak uğraşalım, 1900 lü yıllarda yaşıyor olsaydık, çocuk doktorlarından çok beslediğimiz için azar işitmekten kurtulamazdık sanırım 🙂 30′ lu yıllardan itibaren artan besin miktarları çocuklarda da iştahsızlığı beraberinde getirmiş. Mantıklı düşündüğümüzde, minicik bir bebeğin midesinin bir günde almasını istediğimiz miktar gerçekten çok fazla.

Bu kitaptan kendi adıma neler çıkardığıma gelince:

  • Yağız’ı istediği sürece emzirmeye devam edeceğim ve emdiği süre boyunca yemediği için endişelenmemeye çalışacağım.
  • Her yeri kirletmesi pahasına yiyebileceği gıdaları kendi yemesine izin vereceğim. Reklamlarda söylediği gibi “Kirlenmek güzeldir” 🙂
  • Sevmediği gıdaları yemesi için zorlamayacağım. Tüm gün ekmek kemirse de olur.
  • Her ne kadar anneannede yese de ona et pişirmediğim için suçluluk duymayacağım 😉
  • Yemekleri sadece teklif edeceğim. İkinci teklifte de istemezse zorlamayacağım. (Gene de balkonda yemek yedirirken “aa bak ann geliyor” diyerek ağzına bir lokma atmaktan kendimi alabilir miyim bilemiyorum 😦 )

Peki bu kitap neden alınmalı?

Saatlerce ona özel yemek hazırladıktan ve yedirmek için mücadele verdikten sonra, onun yerine halılar ve duvarların yediğini gören bir annenin, ortalığı temizlerken, bebeğiyle kaliteli zaman geçirmek için ne zamanı ne de enerjisi kalır. Bir de onu iyi besleyemediğini düşündüğü için üzüntüsünü ekleyin buna. İşte bu kitap bunun için okunmalı. Derin bir nefes alıp arkaya yaslanmak ve kendimize dışardan bakabilmek için.  Az şey mi bu?

About yagizlahayat

4 Ağustos 2009 dan beri hayatımın yeni bir amacı var. Bu blog afacan oğlum Yağız'a ilk doğumgünü hediyesidir.
Bu yazı Beslenme, Okumalarım, Uncategorized içinde yayınlandı ve , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

149 Responses to Çocuğum Yemek Yemiyor

  1. Hande Aksu dedi ki:

    Yaziniizi okudum. Su bolum cok dikkatimi cekti “Oysa ki geçenlerde acil bir durum hastaneye götürdüğümüzde, yan tarafta iştahsız olduğu söylenen bir çocuğu muayene eden doktor, ona mutlaka yemek yedirmelerini, oyuncakla, televizyon karşısında, oyalayarak bir şekilde mutlaka yedirmeleri gerektiğini söylüyordu”
    Bir tane kitap okumakla bu isin erbabi olmussunuz keske yandaki cocugun annesi doktor masrafi yapacagina size sorsaymis daha masrafsiz olurmus :))

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Böyle hissettirdiysem üzgünüm. Ben sadece yazarın yazdıklarıyla doktorun çelişkisini ortaya koymaya çalıştım.

      Beğen

      • Sultan dedi ki:

        Çoğu zaman doktora sormaktansa bir anneye sormak çok çok daha mantıklı bence. Geçenlerde bir erkek doktor, hiçbir böbrek taşı sancısı doğum sancısından beterdir diyordu. Hiç doğumurş mu acaba dedim içimden. Şimdi bu adam doktor diye o mu daha iyi bilecek.
        Ben yazınıza bayıldım hemen de bu kitabı alıp okuyacağım şu an tam son paragrafınızda anlattığını kişiyim çünkü…Teşekkür ederim paylaşımınız için.

        Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        Beğenmenize sevindim. Umarım kitap benim gibi sizinde içinizi rahatlatır 🙂

        Beğen

  2. Sema dedi ki:

    Benim kiziminda buyuk bir yeme sorunu var, bir oyun buluyoruz o oyunla birkac hafta yiyor sonra yeni bisi bulmak lazim. Tum kitaplar bahsettiginiz gibi israr edilmemesi konusuna deginiyorlar veya ye de sunu yapicaz bunu yapicaz denmemesi ama bizler bunu yapmaktan kendimizi alamiyoruz cunku o hicbisi yemezse insan huzurlu bir nefes alamiyor. Ama kitaplarinda yazdigi yemek terbiyesi acisindan cok dogru aslinda. Heralde bir ortasini bulmak lazim.

    Beğen

  3. şükran dedi ki:

    yazınızı okudum gerçektende çok msj verici bir yazı olmuş benimde 1,5 yaşında bır oglum var bır kaç gundur aynı problemle bende boguşuyorum diş çıkarıyo diye düşünüyorum ogluma yemek yedirmeye hazırlanırken tv açılır reklam bulunur ve o bunu seyrederken bende agzına kaşıkla sokar yediriyorum biliorum çok yanlış bişey ama sizinde dediginiz gibi onun aç dolaşmasına gönlum razı olmuyor o onu yiyecekki bende huzurlu bir şekilde oturayım kendisi yeme taraftarı yanlız daha kaşıgı iyi bir şekilde kullanamıyo kilosu da çok iyi bakalım böyle devam ederse bırakıcam yedirmeyi şuan için azar azar sık sık yedirmeye çalışıyorum bişekilde hallediyoruz ama bakalım neler olucak

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Bu kitabı okuduktan sonra ben biraz rahatladım açıkçası. Gene yedirmeye çalışıyorum tabi ama yemezsede çok dert etmiyorum. Şimdilerde kendi kendine yemeyi bayağı becerebiliyor. Evde kolay oluyor. mama sandalyesine oturup yiyor ama başka yerde zorlanıyoruz biraz.

      Beğen

  4. merhabalar 14 aylık oğlumun sünnet olması gerekiyor. korkuyordum sayenizde korkum hafif bir endişeye bıraktı yerini:) . yiğit hamza’mızla yemek sorunu yaşıyoruz o annesinin sütüyle çok mutlu, asla ağzına birşey koymuyor kazara ağzına bişey alırsa tükürüyo, nefret ediyo bazı anneler oyunla yedirdiklerinden 3-4 kaşıktan sonra yemeyen bebeklerinden dem vuruyorlar. benim oğlum 5 aylık olduğundan beri ağlamadan 1 lokma yutmadı . artık aç olduğu için uyuyamıyor hep mızırdanıyor emziriyorum sütüm yetmiyor doktorlar zorla yedir diyolar ama bebğim kusuyor çaresizlik ve annelik bir araya gelince gözyaşartıyor …

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Umarım sünneti kolaylıkla atlatırsınız. Emin olun büyüyüpde bilmesinden ve korkmasından daha kolay.
      Yemek konusu gerçekten çok zor. Şuan Yağız’da zor yiyor. Ve biz taktıkça daha da zorlaşıyor. Yağız kendi yemekten hoşlanıyor. Sizde yiyebileceği şeyleri verseniz eline belki alışır. Bu kitabıda okumanızı tavsiye ederim.

      Beğen

      • eline 9 aydan beri incir keçiboynuzu havuç gofret aklınıza gelebilecek herşeyi veriyorum oğlum için bunların lego parçalarından hiçbir farkı yok kaldırıp atıyor düşmesini izliyor sünnet yaptırmayı doğduğunda istemiştim, yaptırmamıştık şimdi de güzel bi zaman geç kalmadık;)

        Beğen

  5. Geri bildirim: Her Yönüyle Çocuk Yetiştirme Sanatı | Oğlumu Büyütürken

  6. Geri bildirim: Yetenekli Çocuğun Dramı | Oğlumu Büyütürken

  7. şeyma dedi ki:

    merhabalar..
    yazdıklarınız hoş güzel de benim oğlum 12 aylık ve hiçbirşey yemiyor kesinlikle.
    dr polivit verdi ama kullanmakta istemiyorum,sizce vermelimiyim

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Merhaba

      Doktorunuz verdiyse gerek görmüştür demek ki. Bende çinko kullandım geçenlerde. 2 şişe bitirdik ama faydası oldu mu tam da anlayamadım. Yemeyen çocuğa sabır göstermek gerçekten çok zor. Benim oğlumda bir dönem hiç yemedi. Ama emdiği için teselli ettim kendimi. Benim gördüğüm yemiyorsa yedirmenin hiç bir yolu yok. Kendi yemeyi seviyorsa bir de öyle deneyim. Hala emiyorsa da çok üzmemeye çalışın kendinizi. Israr daha da içinden çıkılmaz hale getirebiliyor bebekleri. Size kolaylıklar diliyorum.

      Beğen

  8. Geri bildirim: Yağız’ın Yemek Serüveni | Oğlumu Büyütürken

  9. Geri bildirim: Teşekkür Ederim, Siz Nasılsınız? | Oğlumu Büyütürken

  10. şengül dulkadir dedi ki:

    yazınızı okudum ve çok beğendim.benim beş yaşında bir oğlum ve iki yaşında bir kızım var. oğlum iki yaşından beri on beş on yedi kilo arasında ama bu aralar boyu da uzamaya başlayınca iyiden iyiye endişelenmeye başlamıştım. gerçi nekadar normal kilosu bilmiyorum ama yinede bu yazıyı okumak içimi biraz rahatlattı. yazınız için teşekkür ederim, kitabı da en kısa zamanda alıp okuycam.

    Beğen

  11. gül dedi ki:

    oğlumun yemek yememe sorununa çare ararken burayı keşfettim bu kitabı hemen alıcam artık çok kötü durumdayım 21 aylık oğlum sadece 9.5 kilo ve 2 aydır hiçbişey yemiyo sadece tüm gün bir biberon süt akşama kadar parça parça 😦 ve hala hiç konuşmuyo bazen seslendiğimde bana bakmıyo bi arkadaşım otizm yaygın gelişimsel bozukluk gibi durumlardan bahsetti bu konuda bilginiz varmı acaba günlerim cehennem oldu:(

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Benim oğlumda şuan 30 aylık ve iştahı yeni düzeliyor. Yemeye çok ısrar etmeden gün içinde ulaşabileceği yerlere kuru üzüm, ceviz gibi yiyecekler bıraksanız ilgisini çeker mi acaba?
      Konuşma becerisine gelince her çocuk farklı. Şuan 16 yaşında ve çok zeki bir kız olan yiğenim 2 yaşına kadar konuşmamıştı. Otizm konusunda hiçbir bilgim yok. Ama böyle bir endişeniz varsa vakit geçirmeden bir uzmana danışmanızda fayda var. Umarım korktuğunuz gibi değildir.

      Beğen

    • Selin dedi ki:

      Merhaba benim oğlumda 21aylık tek lokma bir şey yiyiyor oda leblebi başka hiçbirşey yok 2aydır yemiyor bizimkide ve halen hiç konuşmuyor otizmden bende korkuyorum ancak doktoru çocuk psikiyatrisine götür dedi psikolojik diyor başaka doktorda nörologa git otizm olabilir diyor çelişkilerde kaldım

      Beğen

  12. gül dedi ki:

    ilginize teşekkür ederim malesef oğluma yaygın gelişimsel davranış bozukluğu teşhisi koydular o kadar perişan durumdayım ki görüşmelerim devam edecek bakalım ne gelişme gösterecek bilmiyorum bu arada sadece süt içiyo içine aklıma gelen herşeyi katıyorum çok neşeli olan oğlum bir anda içine kapanık sadece kendi kendine oynayan asi inatçı bi çocuk oldu artık kimseyle doğru düzgün göz teması kurmuyo seslenince her zaman bakmıyo ah bi çaresi olsa düzeltmenin canımı bile vermeye hazırım:(

    Beğen

  13. zübeyde dedi ki:

    yazınız için ve önerdiğiniz kitap için çok teşekkür ederim aynı problemi bende yaşıyordum işin güzel yanı farkında olmadan kitapta yazılanları uygulamışım:)))çünkü yorulmuştum artık bazen gün geliyor tüm gün içinde biraz kuru ekmek kemiriyor oğluşum.son yazdığınız paragrafın aynısını yaşadığım için bu kitabı alıcam en kısa zamanda:)))

    Beğen

  14. ramazan dedi ki:

    selamlar bende bir baba olarak yazıyorum. kızımız 14 aylık son 3 haftadır verdiğimiz yemeği bazen 45 dakika ağzında tutuyor. inatla yutmuyor. doktor geçici dedi ama eşim çok takıyor. Anne sütüne hayır demiyor. yakınımızın 2.5 yaşında oğlu var oda aynı. yeğenim vardı şimdi 7 yaşında şimdi yeni süt içmeye başladı asla peynir yemez. Yoğurdu sevdirdim. Yeğenim de 15-18 ay arası ağzında çorbası ile sabaha kadar dururdu. Ne yapmalı acaba

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Doktorda endişelenmeyin dediğine göre bence bir süre üzerine düşmeyin. Zaten 2 yaşına kadar anne sütü yeterince besleyici. 1-2.5 arası genelde bebeklerde iştahsızlık gözleniyor. Eğer kuru üzüm türü şeyler seviyorsa ulaşabileceği yerlere bırakabilirsiniz. Kendisi istediğinde alacaktır. Yada ince uzun meyve dilimlenebilir. Üzerine düşmek daha işinden çıkılmaz hale getirebilir durumu. Mesela makarna haşlayıp sadece 2-3 tane önüne koyabilirsiniz. Bu kitapta verilmiş bir örnek bu. Süt ve ürünlerine de çok takılmayın. Zaten 2 yaşına kadar hiç süt vermeyen aileler var. Benim oğlumda 2 ye yaklaşmıştı içmeye başladığında. Ayrıca bebeklerini vegan olarak besleyen pek çok kişi var (et-süt-yumurta-bal vs yedirmeyen) Gayette sağlıklılar. Katı gıdaya geçiş gerçekten sabır işi. Ama sabrı yedirmek konusunda değil, yememesine dayanmak konusunda olmalı diyor bu kitap.

      Beğen

  15. sibel dedi ki:

    merhabalar yorumlarınızı okudum benim de 10 aylık bir bebegim var cok fazla yemek yıyor ama cok aşırı zayıf doktorlar normal diyo acaba obez gıbı bır sorunu olabilirmi ve aşırı fazla aglıyor ne yapmalıyım

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Merhaba. Doktorlar normal dediğine göre sorun olduğunu sanmıyorum. Hem ne güzel iştahlı bir bebek sahibi olmak 🙂 Ağlaması yemek yemek için mi? Önce ağlama sebebini bilmek lazım.

      Beğen

  16. Geri bildirim: Karnabahar Köftesi | Oğlumu Büyütürken

  17. NAHİDE dedi ki:

    merhaba benim kızım14 aylık ama cignemeyi bilmiyor 16 tane dişi var ne yapabilirim sadece sıvı seyler tüketitoruz yani corba azına bir tane gelse yutamıyo direk cıkartıyo lütfen yardımcı olun sabrım kalmadı

    Beğen

  18. NAHİDE dedi ki:

    VE KIZIM İLK ÖNCE DİLİYLE TADINA BAKIYOR HER SEYİ YALIYOR EKMEKTE OLSA KAC AYDIR UGRASIYORUM OLMUYO DOKTORUNA SORUYOZ ÖGRETECEKSNİZ DİYOR

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Eğer fizyolojik bir sorun yoksa, doktoru endişelenmiyorsa, kilo almada sorun yaşamıyorsa çok takmayın derim. Hala anne sütü alıyor mu? Eğer öyleyse 2 yaşına kadar dert etmeyin. Biliyorum uygulamak söylemek kadar kolay değil. Ama hepsi bir süreç ve geçiyor. Keşke daha fazla söyleyecek, yardımcı olabilecek bilgim olsa…

      Beğen

  19. NAHİDE dedi ki:

    kızım sadece ikibucuk ay emdi 11 kilo normalmi cok tesekkür ederim

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Benim oğlum 2.5 yaşında ve 14 kilo. Sanırım 14 aylıkken de 10-11 kilo civarında idi. Ve o ayda 8 dişi vardı. Dişlerin erken çıkması da etkiliyor bebeklerin iştahını. Kilo kaybı olabiliyor. Kilo tek başına etken değil. Önemli olan boy kilo oranının aynı persentilde gidiyor olması. Doktorunuz muhakkak kontrol ediyordur. Dediğim gibi kuru üzümü bir deneyin. O aylarda oğlum çok seviyordu. Onu çiğneyebiliyorsa bence sorun yoktur. Sadece tercih etmiyordur.

      Beğen

  20. NAHİDE dedi ki:

    cok tesekkür ederim

    Beğen

  21. kemaleda dedi ki:

    merhaba yazınız cok ılgımı cektı.yarım saat ıcınde oğlum kresten gelıcek ve denemeye baslıycam(yedırmeye zorlamamayı).kreste ogretmenı gayet duzenlı yıyor duyor ama evde yedırmek ne mumkun.hep ısrar ve sonunda bendekı hayal kırıklıgı yıne yemıyor… ne yapsam? ama bugun yazılanlardan çok etkılendım acıkcası.sonucta bır kılo kaybı olmuyor almasada.1 ay sonra 5 yasına gırıcek oglum ve 1 senedır 20 kıloyu gecmıyor aslında genel anlamda saglıklı fakat sık hasta oluyor.kıtapıda alıp okuycam mutlaka dusuncemı sızlerlede paylasıcam

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Biz anneler ısrardan bir türlü vazgeçemesekde, bu kitap yemediğinde çokda sorun etmememiz açısından içimizi rahatlatıyor. Sizde işe yarayıp yaramayacağını merakla bekliyorum.

      Beğen

  22. ayşegül dedi ki:

    merhaba sizin blogunuzu oğlum yemek yemiyor diye araştırırken denk geldim 19 aylık ama yemek yemiyor sinir krizi geçircem artık dayanamıyorum üzülüyorum beslenemeyip küçük kalacak diye ne bilim ya çorba koyuyorum 2 kaşık alıyo başka yok o da zorla tv izlerken offffffff çok sıkıntılıyım bu konuda yyaaaa

    Beğen

  23. Zeynep dedi ki:

    Merhaba,
    Tüm yazılanları tebessüm ederek okudum. Hep aynı hep aynı. Demekki yanlız değiliz.
    Benim kızımda 16 aylık 11 kg. Zamanla dişler çıktı, boy uzaması oldu vs derken suratı küçücük kaldı. 24 saat yemek verme emme harici hiç birşey istemiyor. Doktor gelişimi güzel canını sıkma diyor ama şunuda ekliyor; koca kız olmuş şimdi tüm yemeklerden azda olsa yemesi lazım, etide, meyveyi de diyor. uzun bir dönem yemezse gelişim bozukluğu olur alması gereken değerleri zamanında almamış olur diyor. gelde şimdi zorlama.
    Zorlama fayda etmiyor. Yaklaşık 3-4 aydır yemesi için eşimle yapmadığımız şebeklik kalmadı. Şimdide bu kitapdaki tavsiyelere uymayı düşünüyorum. Birde bunu deneyeceğim. Bir süre vicdanımın sesine dur diyeceğim. Öylede, böylede aç kalıyor en azından bir de bunu denemiş olurum. Belki bir faydası olur. Açlıktan nede olsa kimse ölmez.
    teşekkürler.

    Beğen

  24. fatma dedi ki:

    33 aylık oğlum var aç bırakmayı denemedim. kitaptaki yazıları okudumda aynen bende yemek yemesi için bir takla atmadığım kalıyo şimdi biraz daha umursamaz olmayı deneyeceğim. ama söz verimiyorum sadece deneyeceğim:))

    Beğen

  25. perilievren dedi ki:

    bu kitap benim favori kitabım. bunu okuduktan sonra kızım ne isterse onu vermeye başladım. sadece yemeyi sevdiği şeylerin içine annelik içgüdüsüyle başka şeyler (yumurta, et, kabak, vb) kakalıyorum bazen:) bzen bütün gün sadece makarna yiyor, ya da tost mesela. ama birkaç gün sonra sıkılıp birkaç köfte yediği de oluyor. amaaaan, bir şekilde büyüyorlar, biz üzüldüğümüzle kalıyoruz:)))

    Beğen

  26. gökber dedi ki:

    merhaba bütün iştahsız çocuk annelerine.benim oğlumda 33 aylık biberonla sütten başka kesinlikle azına birşey almıyor.babası ve ben ciddi olarak çıldırmak üzereyiz.yaşıtları her türlü yemeği yiyor bizimki ise yemek olan yerden fellik fellik kaçıyor.yani tadına dahi bakmadan direk reddediyor.anlayışlı olmaya çalışıyorum ama bazende insan çıldırıyor mesela bugün.inanın açlıktan halsiz düştü gözleri çukurladı asabileşti ama halaaaa yemiyor.iyiliklede yemiyor kötülüklede..açta kalsada yemiyor…böyle devam ederse sağlık problemi çıkacak diye korkuyorum tek yönlü besleniyor.hep aynı şey süt içine birşeyler katıyorum bisküvi vs.onu içiyor onuda keyfi olunca.her yöntemi denedik evin bir yerlerine ufak atıştırmalıklar koyduk yüzüne dahi bakmadı hiç yemek göstemedik ısrar etmedik farketmiyor.mucize beklemiyorum ama en azından şu çocuk azından içeri birşey alsın artık! bu durumu yaşayanlar varsa lütfen paylaşın siz neler yapıyorsunuz bir fikir olur.

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Çok zor bir durum gerçekten. Gelişim problemi var mı? Doktor birşey diyor mu?

      Beğen

    • aslı dedi ki:

      benım oğlum 27 aylık yazdıklarınızın aynısını yaşıyorum suan sanki benım oğlumu ve benım yasadıklarımı anlatıyorsunuz dr getrdım bgn iştah surubu zınko v.s nereye kadar surup yemeyen bı cocuk olcak benım oğlum bu bastan bellıydı ve ben buyuyene kadar hala kafama takar olacagım buda belli oruç tutar gibi aç duruyo resmen ama işine gelen şeyleri yıyo yemesi gerekınce mesela mısır yada fındık cekırdek bugune kadar hep benım zorumla yedı hıç kendılınden anne mem mem demedı.off derdım cok buyuk dedgınız gbı hasta olcak yemezse dıye korkuyorum.hep diştendir dedık bu zaman kadar son azılarımız bı patlasada onlardanda kurtulsak.hepimize kolay gelsin

      Beğen

  27. eren ve önyargısı dedi ki:

    bütünn yorumları okudum ama benimki kadar sorunlu olann sanırım tek gökber ismli kişi..
    benimkide 3 yaşında ve sadece 11.5 kilo gelişim sorunu şöyle..kilo değeri olması gerekenin altında malesef. iştahsız ve önyargılı.. ama ne önyaRGI..doktorlar sevdiği ne var diyor, ben hiçbşey diyorum.boyu normal sınırlar içinde şükür. tetkikler tahliller sorunsuz. ama böyle devam ederse kan değeri düşücek. ve sık hasta oluyor. doktorlarda çözemedi yedirin bişekilde dediler ama şeklini söylemediler. ne köfte ne makarna ne pilav ne şeftali.asla kırmızı salçalı bişeyin tadına bakmaz..benimki çoğu şeyin tadını bilmiyor.asla denetemezsiniz. ya tükürür ya kusar .ben asla ısrarcı olamıyorum. çünkü sonuçta kendisi istemezse o yemek mutlaka dışarı çıkar biliyorum. böyle çaresizce az ve aynı iki üç şeyle beslenmesine seyirci kalıyorum. üzüntümü de kesinlikle tarif edemem. o yüzden yukarıdaki kişilerin ne kadar evhamlı olup ve boşa üzüldüklerini düşünüyorum. etrafımda dA var. yemiyor diyor ama zorla falan benim yiyebileceğim kadar ekmek doğranmış çorbayı götürüyor çocuk..benim porsiyonlarım ise neredeyse yarım çay bardağı oluyor düşünün artık..

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Ne diyeceğimi bilemiyorum. Gerçekten zor bir durum. Acaba önyargıları için bir çocuk psikoloğundan görüş mü alsanız?

      Beğen

    • Sinem dedi ki:

      Merhaba bu siteyi ve yorumunuzu oğlumun yemek fobisine çare ararken okudum yazdiklariniz bire bir aynı benim oğlum da 3 bucu k yaşında ve abur cubur dışında aklınıza gelebilecek hiç bir yemeği yemiyor daha doğrusu korkuyor hiç bir yemeğin tadını bilmiyor ben artık delirmek üzereyim siz bu yazıyı yazdığınız da 2012 yiliymis suan nasıl hala yemek yemiyor mu yada yiyorsa bu problemi nasıl çözdünüz lütfen Allah aşkına yorumumu görürseniz cevap verin lütfen.

      Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        Merhaba Sinem Hanım. Benim oğlum artık 9 yaşında ve arada yemek seçse de aç kalmıyor en azından 🙂 Ama ben en iştahsız döneminde bile hiç abur cubur vermedim. Halen de vermiyorum. Bizim evin abur cuburu meyve ya da kuruyemiş. Şuan haftada bir gün kraker izni var ve ilk defa geçen hafta yerli malı için bir tane meyve suyu aldık. Tüm arkadaşları içiyor diye. Sizde abur cuburu hayatınızdan çıkarırsanız illa ki bir şeyler yiyecektir. Ama siz korkuyor demişsiniz. Öyle olunca psikolojik bir alt yapısı mı var? Bir uzmana görüşebilirsiniz. Kolay gelsin.

        Beğen

  28. eren ve önyargısı dedi ki:

    gerçekten yararı olabileceğini düşünseydim denerdim. ama hiç sanmıyorum. bir tek kreşe giderse bir ihtimal diğer çocuklar ve öğretmen yardımıyla birkaç farklı şey deneyebilir diye düşünüyorum.ilginiz için teşekkürler..

    Beğen

  29. SaLiha dedi ki:

    MERHABALAR;
    Yazılarınız da sanki kendimi okuyorum..artık o kadar pisikolojim bozuldu ki..nerde çocuklu bir anne görsem hemen lafı dönüp dolaştırıp iştaha getiriyorum yaşını kilosunu falan soruyorum..en basiti lunaparka falan gittiğimizde salıncakta mutluyken acaba birkaç kaşık yedirebilirmiyim diye düşünüyorum..benim oğlumun kusma ve ağızda bekletme huyu var..abartısız 1 saat ağzında bekletebiliyor..kendimi işime veremiyorum..bunları neden yazdığımı bilmiyorum..belki oğlumun ileride iştahı düzelicek ama bende kalıcı hasarlar bırakacağı kesin

    Beğen

  30. hatice dedi ki:

    ÇOCUK PSİKOLOĞU EŞİME ŞUNU SÖYLEMİŞ ,”EĞER SİZİN BUNA DİKKAT ETTİĞİNİZİ ,BUNU DERT ETTİĞİNİZİ FARKEDERSE YEMEZ AMA FARKETMEZSE ,YEDİĞİNDEN BİRAZ DAHA FAZLA YER” BİZİM STRES YAPTIĞIMIZI FARKEDİNCE OLAYI BIRAKIYORLAR SANIRIM.KIZIM 15 AYLIK YEMEK OLAYIMIZ HEMEN HEMEN HİÇ YOK.SADECE MEYVE ,BİRAZ EKMEK .GÜNDE 5-6 KIYAFET DEĞİTİRİYORUZ.HEP LEKELİ KIYAFETLERİ .ŞİMDİ İYİ KIŞIN NE OLACAK .MEYVELER DE YOK ,AYRICA ÖNÜNE YEMEK KOYUNCA AVUÇLAYARAK YEMEK İSTİYOR ,SULU BİLE OLSA . BİTLENECEK DİYE KORKUYORUM 15 AYLIK VE 9 ,200 GR

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Benim kuzenimin oğlu da dört yaşına yaklaştı ve aile taktıkça oda inat ediyor. Yememek için herşeyi yapıyor. Zor biliyorum ama sizin ki tam yememe zamanında. Biraz rahatlamayı deneyin. En azından meyve yiyormuş. Kışında var bir sürü meyve var. Kronikleşmeden atlatmak için biraz rahatlamak lazım.

      Beğen

  31. emir dedi ki:

    of herkezde aynı sorun benim oğlumda 1 yaşında ve hiçbirşe yemior 5 aylıkken 1kase çorba yoğurt yien oğlum şimdi kesinlikle birşey yemiyor ben sizler gibi ısrarcı olamıyorum ne verdiysem kustu yada tükürdü ne yapacağoımı bilemiyorum

    Beğen

  32. tuba dedi ki:

    slm benimde 12 aylık bir kızım var 9. ayına kadar çok güzel denegeli besleniyor ,sabah kahvaltı ve araöğünde meyva püresi; öğlen çorbası ve öğleden sonra yoğurdu.. akşam süt diye vs.. çok düzenliydi dokuzuncu ayından sonra bu ayına kadar agzına kaşık bile almıyor sadece devam sütü alıyor başka hiç birşey yediremiyorum. anne sütünü 10. ayında kendi istegi ile bıraktı.. bende çok endişeleniyorum ama elimden bir şey gelmiyor zorlamak istemiyorum ve bunu yapmıyorumda eninde sonunda bir gün mutlaka yiyecektir diye çok üzülüyorum.. bu arada alttan yeni 2 diş çıkardı hep dişe bağladım bu aya kadar çalışan bir anneyim çok zorlanıyorum.. yemegi nasıl sevdirebilirim yardımınızı bekliyorum.. önüne tabakla bile koyuyorum etrafı batırsada ama nafile önündeki yemekle sadece oynamakla zaman geçiriyor..

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Ah keşke bunun kesin bir cevabı olsa. Ama çoğu çocukta 1 yaşında böyle bir iştahsızlık başlıyor. Ama işin iyi tarafı şu ki kitapta yazılana göre bu aylarda büyümek için çok da besin ihtiyacı yokmuş. Kuru üzüm denediniz mi? Oğlum çok seviyordu o aylarda. Birde ben hurma üzüm ceviz gibi şeyleri ezerek küçük toplar yapıyordum, onu da seviyordu. Israr etmemekle iyi yapıyorsunuz. Fazla ısrar sorunu kronikleştirmek ve sinirleri yıpratmaktan başka işe yaramıyor çünkü.

      Beğen

  33. damla dedi ki:

    mrb benim oglun 13 aylık 7 kilo hiç ama hiç birşey yemiyor 1 ay önce agzını sıkıp kollarını tutup yediriyordum ama kendine bir çözüm yolu bulmuş dişlerini kitliyor yemek yememek için normalde oyun oynuyor ama tabak sesi duydugu an oyun oynamaktan vazgeçiyor aglamaya başlıyor ne yapacagımı bilmiyorum buzamana kadar agzını acarak yemek yedigini hatırlamıyorum dktrlara götürdüm ama her hangi sorun çıkmadı ne yapacagımı bilmiyorum çıldırmak üzereyim bir çocuk hiç açıkmazmı hiç birşeyi sevmzmi lütfen yardımcı olun

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Doktor gelişimi konusunda birşey söyledi mi? Anne sütü alıyor mu? Anne sütü alıyorsa hiç ısrar etmeyin bence. Israr, sizinde gördüğünüz gibi- işi daha çıkmaz bir hale getiriyor. Eğer gelişiminde de problem yoksa bir süre işi akışına bırakmanızı tavsiye edebilirim.

      Beğen

      • Songül dedi ki:

        Merhaba benim oğlum da 8 aylık ve ağzında tutuyor psikolojim çok bozuldu anne sütü ve devam sütü de almıyor biberon tutmuyor kısacası ne yapmalıyım. Ayrıca denemediğim şey kalmadı ağzına mamayı koyup emziğı ağzına veriyordum yutuyordu veya suluguyla yutuyordu artık onuda yutmuyor 😢

        Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        Kilo kaybı var mı bebeğinizde? Doktor kontrolünde misiniz? Belki yiyordur da sizin gözünüze az geliyordur.

        Beğen

  34. damla dedi ki:

    prematüre bebek aslında normalde 1 yaşında evet annesütü alıyor ama aman aman diye bilecek kadar fazla almıyor sütümde fazla yok diye blirim hasta olacak diye çok korkuyorum 1 ay sonra sünneti var güçsüz düşer diye düşünüyorum anne yüregi heralde

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Eğer ki doktor aksini söylemiyorsa bırakın sadece emsin. O ihtiyacı olan kadar alıyordur. Biz de 13 aylık sünnet ettirmiştik. Bir günde iyi oldu. Zaten bir sorun olacağını düşünürlerse de sünnet etmezler. Biraz rahat olmayı deneyin. Zor biliyorum ama bu kitabı okursanız biraz daha kolay olacaktır.

      Beğen

  35. ayşegül dedi ki:

    merhaba

    Beğen

    • ayşegül dedi ki:

      benim oğum 13 aylık ve hiç anne sütü emmedi… 4 5 ay öncesine kadar karışık sebze çorbalarını meyve pürelerini yiyordu sonra yaz ayı ve sıcaklar başladı ve tabiki dişleri çıkmaya başladı birden bire hiçbirşey yemez oldu bende arada veririm diye hazır kaşık mamaları almıştım çok nadirde olsa yemek yapamadığım yada benim yemeklerimi reddettiği zamanlarda yedirmek için….şu an havalar serinledi ve dişleri eskisi kadar kaşınmıyor ama asla ev yemeği yemiyor çok nadir bazı şeyleri kemiriyor ama yutmuyor ağızında biriktirip döküyor. ballı bisküvili süt veriyorum geceleri,gündüzde hazır kaşık mamaları meyve püresi ve yoğurt tüm yediği bu ara öğünde yemesi gerekenler bziim için ana öğün anlayacağınız ….ilerde yine ev yemeği yemezse ve katı şeyleri çiğneyemezse diye çok korkuyorum …acaba az beslendiği için vitamin eksikliğinden hasta falan olursa diye aklımda 40 tilki dolaşıyor bir tanıdığım 5 yaşında ve hala çğneyemiyor psikoloğa götürüyorlar…. bunu duyunca dahada dehşete kapıldım sizce ne yapabilirim kendiliğinden düzelirmi bir çocuk doktorundamı yardım almam gerekir sizce ???

      Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        13 ay tam yemeyi reddetme zamanı. Sulu yemek olmasa da kuruyemiş ya da köfte tarzı şeylerde mi yemiyor? Biraz da kaşık maması vermemeyi deneseniz. Birgün birşey yemese birşey olmaz. Aç kaldığında sunsanız gene yemez mi ki? Tabi benim söylediklerim sadece tahmin. Biz az yediğini düşünürüz hep. Önemli olan kilo boy durumu. Eğer gelişiminde bir gerileme yoksa, yani kilo vermiyorsa, -almaması normal- biraz rahat davranabilirsiniz. Gene de bir doktordan görüş almak en doğrusu tabi ki.

        Beğen

  36. yağmur cise dedi ki:

    Merhabalar herkeze benim ikizkizlarim var siz bir cocukla ugrasiyorsunuz ya ben neyapayim ikiside yemiyor birini zorlayinca yiyor digeri neyapsan kafi hergun biratraksiyon elimde tabak oyunlar kur olmadi suyla oyna olmadi oyuncak olmadi dolap oyunlari kapi onune cik cocuklari topla ham kizim bu sekilde yese keske dunyalar benim olur bazen hicbiri ise yaramiyo cok komik ama kuvette suyun icinde guzel yiyolar diye gunde uckere kuvete sokuyorum:-) yemek yedirmek saatler aliyor birde bana herkez kiziyor boy ve kilolari yasitlarina gore cok iyi 17 ayliklar 12 kilo86cm boylari var iyiler ama peslerini birakamiyorumki bir ogun yemesinler benim dunyam yikiliyor inanin oturup agliyorum diyorumki sole otursalar agizlarini acip guzelce yeseler ama yok illa bi eksin:-) 🙂 🙂

    Beğen

  37. yağmur cise dedi ki:

    Birde ben bazen hic agizlarini acmiyolar zinco diye bi surup var o biraz iyi geliyo doktorumuz vermisti o iyi geliyo kolay yediriyorum tavsiye ederim doktorunuza danisin benim kendimle problemim var cocuklar sevdigi seyleri yiyolar yok illa ben istedigimi vericem vitaminli corbalar falan bu kitap tam benlik yemediklerinde kafayi yiyorum hayat duruyor birdahaki ogune kadar kilolari normalmi gercekten

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Zinco’yu bir ara bende kullanmıştım. Ama çok fayda göremedim. Birde bu kitapta iştah şurupları pek tavsiye edilmediğinden bıraktım. Benim oğlum 2 yaşında 12 kiloydu. Kiloları gayet iyi bence. Bu kitapta biraz rahatlamak için çok iyi bence 🙂

      Beğen

  38. gülsün dedi ki:

    mrb.benim tam oniki aylık dünya tatlısı kızım var.ilk zamanlar sadece kendi sütümle çok güzel kilo alan bebeğim şimdi ise hiç almaz oldu. hergün aynı şeyleri yiyor,kahvaltı karışımıaralarda beni emiyor birde az bişey muhallebi.çorba yemiyor katı gıdalar almıyor altı ayında bile 9 kikoylen şimdi ise sadece 9,200 gr.ısrarcı olmayın deniliyor ama olmuyor çok hareketli bi dakka yerinde durmuyor sürekli oyun bişeyleri karıştırma derdinde gerçekten nasıl kilo aldırcağımı şaştım herkez bu durumdan müzdarip biliyorum allah hepimizin yardımcısı olsun inş.

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Aynen benim oğlumda başlarda çok kiloluyken sonradan alımı durmuştu. İnanın ısrarın hiç faydası olmuyor. Madem çok hareketli demek ki yedikleri yetiyor. Önemli olan kilo vermemesi. Geçiyor emin olun.

      Beğen

  39. yağmur cise dedi ki:

    Son yazimin arkasindan birhaftabile gecmedi size cok tesekkur ederim butunyazilarinizi okuyup cesaretlendim ve kendime dur dedim cocuklarimin pesini biraktim yemiyomusunuz tamam dedim ve negoreyim benim hicbirsekilde yemeye agzini acmayan kizim oturup guzelce yemek yiyor inanamiyorum sadece yemeklerinde degisiklik yaptim besleyici degeri yuksek yemekleri yani mamalari yemekten sikilmiis kizim bizim yemeklerimizden denedim ve cocugum sanki biranda degisti onceden onlara ayri pisiriyodum ama hep ayni tarz bol vitaminli corba bol ekmek:-) 🙂 cocuk bikmis ben bilemedim ac kalinca bizimkilere saldirdi ve zafere ulastik sayenizde cok tesekkurler meger cocuklarim istahliymis menulerinden sikilmislar banada biryil hepayni yemegi verseler yemezdim herhalde cocuklari ozgur birakin daha kucuk demeyin onlar ne yiyecegini bilir bulur doyarlar 1 bucuk yasindalar ve ben onlarin buyudugunu gorememisim kendime uzuluyorum 🙂 🙂

    Beğen

  40. meral dedi ki:

    inanın içim o kadar çok rahatladı ki anlatamam kitabı almadan bile içeriğini anlatmışsnz çok teşekkr ederm ve diğer yorum yapan annelere bnde üzülüp duruodum oğlum 6.5 aylık yeni başladık ek gıdalara ama insan birden yemesini beklior falan gerçektende daha çok küçük hiç böyle düşünmemştm doğrusu 😦 bende zorlamayacam zaten zorlanarak yerse alışkanlık yaparmış inanın heryeri herşeyi araştırıodum ama bunca zaman snra sadece 1 yazıyla fikirlerm çok değişti şuan çok mutluyum ve oğlumu eskisinden daha çok emzircem çünkü yemesine ağırlık verince emmesi gerektiğini unutmuşum çok sağolun herşey için ne kadar teşekkr etsem azdır size….

    Beğen

  41. merhaba benimde 19 aylik bir oglum var bizde yemek konusunda sorunluyuz benim oglum herhangi bir oyunla oyun oynayarak yemez bende ist blendir mikser elektiriksupurgesi sac kurutma makinesi bunlarla yedirmeye calisiyorr ama 3 gundurde yemek yemiyoruz oglum iste sut kahvalti yogur ama yemek olunca yemiyorr ve ben cok uzuluyorum ne yapacagimi sasirdim ve ogluma kizmaya basladim yemek yemedigi zaman sonrada icim sizliyor bana bu konuda yardimci olursaniz sevinirim_)))))

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Emin olun yalnız değilsiniz. Pek çok anne bu sorunu yaşıyor. Bence üzerine düşmeyin. Etrafa kuru üzüm gibi atıştırmalıklar meyveler bırakın. Bu aylarda zaten çok fazla beslenme ihtiyacı yokmuş kitaba göre. Israr sadece kronikleştiriyor durumu. Yeterki ortada sağlıksız yiyecek bırakmayın. Tek aç kalmasında bisküvi çikolata yesin demeyin. Elbet acıkacak ve yiyecektir.

      Beğen

  42. Geri bildirim: Anne Sütü Üzerine… | Oğlumu Büyütürken

  43. ebru dedi ki:

    mrb arkadaşlar benimde 2 yaşında kızım var cici bebeli sütten başka bişey yemiyo götürmediğim doktor kalmadı bi doktora götürüyorum süt içsin bişey yemesede olur daha ne diyo diğer doktora götürüyorum yemek yemesi lazım diyo napcmı sasırdım 8 saat ac bıraktım yemek yesin diye gene inat etti yemedi her yolu denedim olmyo en son yeni tavsiye üzerine bi doktora götürdüm kan idrar tahlili yapıldı kanında az miktarda mikrop var idrarında da var süt içmekten olsa gerek demir eksikliği vitaminsizlik var hep hasta olyo antibiyotik kullanıyrz şimdi bide demirle vitamin şurup kullanyruz bakalım haftaya randevumuz var ne yapcagımı şaşırdım gercekten anne olmak cok zor:(

    Beğen

  44. tugba dedi ki:

    benım oğlum da 19 aylık yağız emır.. yazınızı okudum gerçekten cok güzel benım derdım ıse cıgnemıyo ağzında kalıyo o yemek tam bı saatımı alıyo tanelı verdıgımde 1 saat ağızda kalıyo cok ıstahsız yemek yesın dıe yapmadığım kalmıyor cok takıyorum kafaya ne yapcam bılmıyorum azı dıslerı çıkmadı halen acaba cıgneyememesını etkıler mı acaba tek umudum azı dıslerı offffff offffff

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Yemeği ağzında bekleten çocuklar duyuyorum sık sık. Çiğneyememekle ilgili değil zannımca. Yemek istemediğinden olsa gerek. Bir süre üzerine düşmemeye çalışın derim ben. (Bunun çok zor olduğunu biliyorum tabi 😦 ) Ama biraz rahatlamak ve de rahat bırakmak işe yarayabiliyor. Tabi gelişimsel bir problem yoksa.

      Beğen

  45. selda dedi ki:

    mrb benim oğlum 20 aylık ve kaşık mamasından başka bişi yemiyor ne çorba nede yemekgece devam sütü veriyorum gelişiminde problem yok boyu uzun ama 12 kilo ne yapacağımı şaşırdım nasıl yemek yediricem ben yavruma.aç kalınca içim rahat etmiyo yine mama veriyorum.tabakta mamadan başka bişey görünce resmen kıyamet kopuyo tadına bile bakmıyo ağzını açmıyo.

    Beğen

  46. efeler dedi ki:

    Merhaba,
    Benin biri 8, diyeri 10 aylık iki oğlum var. Burada bahsedilen beslenme sorunlarıyla hemen hemen hepsiyle karşılaştım ve yaşadım büyük oğlumla. Farkın dayın hepsinin sebebi biz ebebeynler aslında. küçük oğlum 6 ay anne sütü aldı şimdi mama ile beleniyor tabii ek gıda takviye. Ben ilk oğlumda yaptığım hataları ikincisinde yapmayayım dedim ama olmuyor küçük uyurken bili zorla biberon maması alıyor. şuan da diş çokartıyor iştah sıfır kendimle çok mücadele ediyorum. Kandırarak yemek yedirmeyeyim diyorum olmuyor sanki hep benim karnım aç. (Zaten çocuk yemekğini güzel yerse anne o zaman doyar) yanlış bi düşünce ama malesef bu böyle. Şimdi ben hala büyük oğluma hadi yemeğe başla oğlum çorbanı iç, tabağını bitir diyorum halen…
    Ayne şeyler bütün zorla bebek besleme sorunları olamamasın için kısaca ne yapmalıyın???

    Beğen

  47. Geri bildirim: Sonbahar Ağacı Tatlısı | Oğlumu Büyütürken

  48. Selin dedi ki:

    Selamlar Blogunuzu okudum bende gerçekten bu konuya değinmenize teşekkür ederim. .
    Benim de 2,5 yaşında bir kızım var suan 15 kilo civarında 98 cm boyu ve kilosunu doktoru cok normal diyor bende bakıyorum persentilde gercekten ama cok onemli bir sorunumuz var hiç bir şekilde pütürlü yiyecek yemiyor. Eline veriyoruz kendi yemesi için ortam hazırlıyoruz nafile, parkta oyun oynarken baska cocuklar gofret yıyıp ona ıkram edıyorlar o bana ya da ananesine veriyor, cubuk krakerlerın tuzunu emıp brakıyor , kek simit, ekmek emıyor sadece sulu yemekleri ve makarnayı da eger domateslı hafıf sulu ıse yıyor onun dısında meyve yemıyor katı dıye kıme gostersem kımden yardım alsam? artık ne yedireceğimizi şaşırdık:( yardımlarınızı ve önerilerinizi var ise doktor önerilerinizi bekliyorum lütfen

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Kilosu gelişimi normalse dert etmeyin diyeceğim ama bir anne olarak bu zor biliyorum. Üniversitelerin Çocuk Hastalıkları bölümünde Beslenme ve Metabolizma anabilim dalları mevcut. Ben Kırıkkale’de yaşıyorum. Oyüzden verdiğim doktor ismi sanırım işe yaramaz. Bulunduğunuz şehirdeki üniversite hastanelerine bir sorun derim ben. Kolaylıklar dilerim.

      Beğen

  49. neriman dedi ki:

    benim oğlum 21 aylık az önce hafif üşütmesinen dolayı sağlık ocağına götürmüştüm doktor boy kilo da bakalım dedi boyu 83 cm ve kilosu 12 kg.. büyüme geriliği olabilir dedi.. hemen vakit kaybetmeden üniversite hastanesine götürmemizi söyledi. sizce bu boy kilo çok mu geride.. oğlumun yemesi çok şahane değil ama çok çok fazla süt içiyor devam sütü.. kreşe gidiyor ve kreşte yemesinin çok iyi olduğunu söylüyor öğretmenleri.. onlara da güveniyorum ama..

    Beğen

  50. leyla dedi ki:

    Bizim yemek sorunumuz hic olmadi sorun annelerde gene abartiyorlar oyun odul ceza cok yanlis hele tv midesi ne ki adam hakli okumadim ama biliyorum ki dogru yoldayim

    Beğen

  51. yıldız dedi ki:

    oğlum 20 aylık 11 kg ve bizimde yemek sıkıntımız var.yeniliklere kapalı standart sadece corba içer.sebze,meyve balık ve beyaz-kırmızı et yemez tadlarına bile bakmıyor sadece kokluyoır ve reddediyor.sinirlerim cok bozuk ısrtarcı bi anne degilim en fazla 2 defa sorarım yiyecekmisin diye zorla agzına lokma sokmam ama olmuyor bir türlü düzelmıyor.tek tesellim anne sütü alıyo olması .bu durumu ne kadar kafaya taktıysam artık sabah kalktıgımda baş ağrısıyla uyanıyorum akşam yatana kadarda devam ediyor imdatttttttttttttt diye çığlık atsam düzelirmi hersey

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Eğer ki bir kilo kaybı yoksa ve de doktorunuz endişe etmiyorsa düzelir. 2 yaşa kadar pek çok çocukta yaşanan bir durum bu. Siz taktıkça daha kronikleşecek sadece. Rahat olmaya bakın. Anne sütü de aldığına göre hiç dert etmeyin. Biliyorum zor ama geçiyor 🙂

      Beğen

  52. serap cingoz dedi ki:

    Merhaba 10 aylik oglum var kati gidalari kendisi yutmuyo kati muhallebi tarzinda olanllari suyla kandiriyorumole yutuyo yogurtu yiyo ne olur yardici olun

    Beğen

  53. serap cingoz dedi ki:

    Ne yapmam lazim sebze purelerini catalla eziyirum ama yutmuyo iyice eziyorum agzinda saatlerce tutuyo susadigi icin suyla ytturuyorum bazende su verir gibi yapiyorum am vermiyorum yutuyo dogrumu sizce

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Merhaba

      10 aylık ve endişe etmek için çok küçük. Ben uzun süre sebzeleri püre halinde vermiştim. Ama direkt olarak haşlayıp verilen bir beslenme akımı da var. Mesela havuç haşlayıp önüne koyabilirsiniz. Kendi kendini besleyebildiği için mutlu olacaktır. Bence en önemlisi istemediği birşey konusunda ısrarcı olup, olayı içinden çıkılmaz bir hale getirmemek.

      Beğen

  54. serap cingoz dedi ki:

    Tesekkur ederim kisa surede cevap verdiginiz icin ama ya 2 veya3yasina geldiginde hala bi kasik mama bir damla su ile giderse o zaman ne yapcam

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Bence oncelikle siz rahat olmaya calisin. Hatta bu kitabi alip okuyun. 1-2yas arasi zaten cocuklarin yemekleri sorunlu oluyor genelde. Ama kilo aliminda sorun yoksa, doktor herhangi bir sorun gormuyorsa birakin istedigi kadar yesin. Zor bir donem, kolayliklar dilerim.

      Beğen

      • Serife dedi ki:

        Kizim 10 aylik. Bir haftadir resmen yemiyor, zaten zayif bir bebek. Bu ayda ne kadar anne sutu almali acaba? Doktoru 300/400 cc alsa yeter dedi, ona denk gelicek sekilde sagdim, emzirdim. Sutum bayagi azaldi 😦 bol bol emzirnek istiyorum o zaman da kati gidayi az alip kilo alamaz korkum var. ne yapmaliyim sizce

        Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        Merhaba
        bu kitapta once emzirip sonra yemek yedirin diyor. Siz sagarken fazla cikaramasanizda, bebekler cok guzel cekiyorlar. Kilo kaybi yoksa ve doktorunuz aksini soylemiyorsa dert etmeyin. Hic yememe zaman zaman tum bebeklerin ortak sorunu

        Beğen

  55. Mami dedi ki:

    Öncelikle şunu söyleyim kitap siparişini az önce verdim… bende bir baba olarak yazıyorum kızım 6 ayı bitirdi sabah mamasını ağzında tutuyor ve yutmuyor öğle ek mamasını yemiyor devam sütü içerdi şimdi onuda nerdeyse fazla içmiyor… Şimdi soruyorum ne yapmalıyımmmmmm

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      6 ay daha çok küçük. Anne sütü alıyor mu? Eğer öyleyse bırakın başka şey yemesin.

      Beğen

      • Mami dedi ki:

        anne sütü az da olsa biraz alıyor ama çok azzz… Fakat sabah kahvaltısı ek mama meyve püresi hiç bişey yemiyooo .. Ağzına kaşığı koyuyoruz ağzında tutuyor yutmuyoooo ??

        Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        Tabi ki doktor ya da uzman değilim. Sözlerimi lütfen bir anne olarak söylediğimi aklınızda tutun. Eğer kilo alımında problem yoksa, sağlığı konusunda bir sıkıntı yoksa bırakın aldığı kadar anne sütü alsın. Ben mama, devam sütü ya da başka bir hazır gıda hiç vermedim. 6 aydan sonra sebze püresine başladım. Birde kendi beslenmesiyle ilgili bir akım var. Mesela havucu haşlayıp ince uzun doğrayıp eline verseniz? Kitapta sizi rahatlatacaktır eminim.

        Beğen

  56. rabia dedi ki:

    Benim oglum su anda 6 aylik 2 aylikken istahsizlik basladi ve su andahic bisey yemiyor ne anne sutu ne devam sutu nede ek gida ne yapacagimi bilmiyorum .doktorlarhic biseysi yok diyorlr siz ne dersiniz .cok caresizim

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Doktorlar birşey yok diyorlarsa sizde bir rahatlayın. Biliyorum zor ama, belki anne sütü az da olsa alıyor ve yetiyordur. Daha çok küçük zaten, midesi ne kadar ki.

      Beğen

  57. hatice bahar dedi ki:

    mehaba benim 1 yasında kızım var ve ağzına ne verirsem tutuyo bişy yemiyo ne yapmam gerek yardım edim zor durmdayım

    Beğen

  58. zahide dedi ki:

    benim 5 beşyaşında oğlum var hastayken de az yiyor normelde de az yiyor ve yaşıtlarına göre konuşması düzgün değil kıreşe gidiyor 15 /16kg yemek yemesi için ne yapmam gerekiyor bana yardımcı olursanız sevinirim

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Bazı çocuklar gerçekten az yiyor. Genetik faktörlerde önemli. Eğer sağlığı açısından bir gelişim problemi yoksa zorlamayın. Eğer yemiyor diye abur cubura izin veriyorsanız bunu tamamen kesin. Genelde çocuklar köfte tarzı şeyleri seviyorlar. Mesela benim oğlumun en sevdiği şey karnıbahar köftesi 🙂 Yemekleri beraber hazırlamanız da etkili olabilir, ona seçenek sunmanız da. Özellikle bunu ne kadar takıntı yaptığınızı çocuğa hisettirmemek gerekiyor. Erişebileceği yerlere ceviz, fındık, badem, kuru üzüm gibi şeyler koymayı da deneyebilirsiniz. Oynarken atıştırmak ister belki. Aklıma gelenler bunlar. Umarım çare bulursunuz.

      Beğen

  59. ruky dedi ki:

    Benim kizim 11 aylik ve 7.700 gr dogdugundan beri az yiyor inanin simdiye kadar tek emmede tek gogsumu emer 2. gogsumu az da emse kusar 4. Aydan itibaren ek gidaya basladik ama hicbir sekilde ek gida almadi simdilerde sadece muhallebili kek ve incir zeytin ve cevizi yedirebiliyorum onlarda sz az bu bile benim icin milat cok sıkınti yaptim ama gerek yokmus nasibi kadar yiyormus

    Beğen

  60. Hilal dedi ki:

    Benimde 27 aylık oğlum var yağız adında 1.5 yaşına kadar emzirdim sadece ediyordu yemek yemiyordu elimden gelen herşeyi yapıyorum onun yemesi için yemek yemiyor diye psikiyatriye bile götürdüm yok yok kafayı yiyeceğim ama yağında en ufak çaba yok inanın napacagimi bilemiyorum

    Beğen

  61. neslice tarifler dedi ki:

    İçime su serptiniz var ya. 18 aylık bir kızım var ve 16 ay emzirdim. İştahsiz olduğu için ve doktorumuzun önerisi ile 16 aylıkken emzirmeyi bıraktım. (Çocuk doktorumuz anne sütünü destekleyen bir doktor olmasına rağmen, iştahsızlığını emmeye bağlamıştı. Gün içerisinde akşam annem gelecek beklentisine giriyor ve onu emicem diye yemek yemiyor demişti. Kilo alımı az olduğu için bana sorarsanız emzirmeyi bırakın ama bu anne ile babanın vereceği bir karardır demişti. O zamanlar kızım 11 aylıktı. Hayır emziricem diye direttim ve iyiki de diretmişim. 16 aylık olana kadar emzirdim.) Şimdi 1,5 yaşında bizim afacan ama çok iştahsız. Hatta son zamanlarda emzirmeyi bıraktığım için ve yemek yediremediğim için anneliğimi bile sorgular oldum. D&R’dan hemen siparişimi verdim. Hatta bir de Yiyorum Büyüyorum kitabını sipariş ettim. Umarım kitabı okuduktan sonra “ohhh be!” diye bir mesaj daha atarım.

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Çocuğunuz tam da kitapta söylendiği gibi, en iştahsız döneme girmiş. Kitap çocuğunuzun iştahını açacak öneriler sunmayacak ama inanın sizi, bunun doğal olduğuna inandıracak. Şunu da bilin ki, hepsi geçiyor. Bu zaman diliminde beslenme alışkanlıklarını yanlış yönlendirmeyin yeter. Yani tek yesin diye, sağlıksız seçenekler sunmayın.
      Sonucu merakla bekliyorum 🙂

      Beğen

      • neslice tarifler dedi ki:

        Uzmanların “zorlamayın” önerilerini dikkate alıyor ve zorlamıyordum ama bi taraftan da acaba yanlış mı yapıyorum diye de kendime kızıyordum. Çünkü etrafımdaki benimle aynı yaş ve eğitim düzeyine sahip anneler çocuklarına zorla da olsa birşeyler yediriyorlar. Her ne kadar kimseyi kimseyle karşılaştırmayı sevmesem de insanız işte haliyle bi kıyas yapıyoruz. Ulan onun bebesi yiyor da benimki niye yemiyor diye sorunsallar yaşamaya başlamıştım. 1,5 yaşında hala devam sütü içiyor olması da ayrı bir dertleşme konusu 🙂 sizi tanımış olmak beni hem mutlu etti hem de rahatlattı. Sonuçtan haberdar edeceğimden emin olabilirsiniz.

        Beğen

      • yagizlahayat dedi ki:

        İnsan ne kadar doğruyu bilse de, çocuğu söz konusu olunca endişelenmekten geri duramıyor maalesef. Bu arada ben hiç devam sütü vermedim. Gerçekten gerekli mi sizce?

        Beğen

  62. neslice tarifler dedi ki:

    1,5 yaşından sonra gerekliliği konusunda tıbbi bir bilgim yok ama emziremeyen anneler ve anne sütü almayan bebekler için gerekli olduğuna inanıyorum. Çünkü yenidoğan bir bebeğe inek sütü ya da başka bir gıda veremeyiz. 1 yaşındayken doktorumuza “ne zaman inek sütü vermeye başlayayım?” diye sorduğumda “1,5 yaşına kadar devam sütünü öneririm” demişti. Şimdi bunu tartışmaya kalksak tıp camiası 2’ye ayrılır. Devam sütünü gerekli ve faydalı görenler ve gereksiz ve faydasız görenler. Ben doktorumuza çok inandığım için devam sütüne devam ettim. Ha çok içime siniyor mu? Bazen evet, bazen hayır. İçime siniyor çünkü inek sütünde olmayan vitamin ve minerallere sahip olduğunu okuyorum. İçime sinmiyor çünkü paketlenmiş ve fabrikasyon bir ürün. Hiç vermediyseniz ne kadar güzel. Demekki anne sütü ve ek gıdalar yeterli olmuş.

    Beğen

  63. Sevgi dedi ki:

    Merhabalar yazınımı okudum etkilendim gerçekten.Benim oğlum bir yaşına kadar gayet iştahlı güzel bir şekilde öğünlerini tüketiyordu.Şimdi 21 aylık 1 yaşından sonra gün geçtikçe öğünleri azaldı.Sonra oyunla bir süre sonra reklamla şimdi ise çok az günde toplam bir öğün yiyecek kadar yiyor.Acıkknca önüne koyduğumda oluyor yesin diye yine yemiyor.Bir iki lokma ancak.şimdi ise zorluyorum ağzına tepmeye başladım bu durum psikolojimi çok bozdu.sinirsel açıdan sizce bir öneriniz varmı lütfen….

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Öncelikle rahatlamanız gerek biraz. Eğer kilo kaybı yoksa endişe etmeyin. tv yada oyunla yedirmeye çalışmayın. Eğer dayanamayıp abur cubur vermezseniz acıkınca mutlaka yiyecektir.

      Beğen

  64. Arafta dedi ki:

    Kızım 1,5 yaşında fakat sadece cici bebe süt pekmez bıldırcın yumurtası olarak tek tip biberonla besleniyor.büyükler çok ısrarcı bağırsakları çürüycek diyolar.büyük kızımın(9) yemek süreci çok güzel geçmişti lakin küçük olanla savaşıyoruz.kilosu 15 boyuda uzun lakin eşimlede tartışıyoruz işime öyle geldiğini düşünüyo.bütün gün biberonla cici bebeli sütle duruyo.bence ne zaman isterse o zaman yicek zaten ama milletle çocuğumun isteği arasında sıkışıp kaldım doğrusu.çocuk 3 gündür doğru dürüst hiç bişey yemiyo süt vermediğim için.çocuğun pisikolojisi bozuldu sanki yarım kilo verdi 3 günde

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Merhaba,
      Ben uzman degilim ama verdiginiz secenek bana saglikli gelmedi. Bir kere buskuvi saglikli degil. Bildircin yumurtasi erken ergenlige sebep oldugundan haftada 1 den fazla vermemek lazim. Inek sutude o yasta fazla tuketilmemesi gerekir. Sut ve pekmez birlikteligini de arastirmak lazim. Birbirlerinin vitaminini engelleyebilirler. Bence sebze puresi bu yasta daha iyi secenek. Hatta pure degilde haslayip verebilirsiniz. Kendisi yemek hosuna gidebilir. Umarim kisa surede alisir beslenmeye

      Beğen

  65. bilgi dedi ki:

    allah çocuğunuza uzun hayırlı ömürler versin

    Beğen

  66. mutlu dedi ki:

    yazınız için teşekkür ederim. annelere şunu söyleyebilirim, allerji diye bir şey var ve günümüzde çok yaygın. benim kızım 2 aylıkken meme reddine başlamıştı ve bi türlü nedenini bulamamıştım. allerjinin yapabileceğini biliyordum ama doktrolar inatla kakası cildi ve kilosu iyi diye önemm vermediler. emzirmek için o kadar zorlandım ki 9 aya kadar 3 saatte bir uyutup emziriyordum. ve o zamana kadar 1 damla su bile almadı. ısrarlarım sonucunda devlet hastanesinde doktora alerji tessti yaptırdım. ve sonuç inek sütü alerjisi. şu an bebeğim 16 aylık ve çok iştahsız yemiyor. ben 9 aydan sonra çalıştığım için sütü de verimli alamıyor. demem o ki çocuğun iştahını etkileyen en önemli şeylerden birisi de alerji.

    Beğen

  67. mutlu dedi ki:

    Sağolun. İnşallah atlatırım, çok yoruldum. 13 aylıkken azalmıştı alerji oranı. Ama hala iştahsızlığı devam ediyor. demir eksikliği var doktoru köfte et yemesi lazım diyor. yemiyor malesef 6 aylıktan bu yana kendi yemek istiyor bizim müdahale etmemizi asla istemiyor. Alerji doktoru alerji değeri 16 aylıkta baya düşer dedi ama iştahını etkilemedi. artık bilemiyorum ne yapacağımı. ablası kres çocuğu olduğundan devamlı hasta tabi küçük kızım da haftada bir hasta. İş yerinde de artık 2 kez sağabiliyorum. Süt baya azaldı. şöyle rahat rahat bi emziremedim. çocuğu yemeyen anneler çocuğunuzun bir besine karşı alerjisi olabilir. bu testte de çıkması gerekmiyor. çoğunlukla çıkmazmış zaten. İyi bir çocuk alerji doktoru bulup sizi yönlendirmesiyle diyet yapıp sorunu çözmeye çalışın. Anne sütünü bırakmayın. o çok kurtarıcı milletten doktordan duyup seni emdiği için yemiyor kelimesi hikaye. benim sütüm çok azalmasına rağmen o kurtarıyor diye düşünüyorum. tekrar teşekkürler.

    Beğen

  68. zeynep dedi ki:

    merhabalar, sizin geçtiğiniz yollardan şimdi de biz geçiyoruz ve sormak istedim acaba işler 9 yaşında nasıl oluyor, umut var mı? 🙂 15 aylık oğlum inanılmaz iştahsız 2 aylıkken inek sütü alerjisi olduğunu fark ettik ikimizde diyet yaptık çük şükür 1 yaşında atlattık. ama bazı aylar kilo kaybı bazı aylar da kilo alamama durumu var o kadar iştahsız hala anne sütü alıyor ama artık yeterli gelmiyor. sebze, et, tavuk, köfte, yoğurt, balık asla ağzına almıyor alsa bile hemen tükürüyor, farklı tatlara çok kapalı tek sevdiği şeyler şehriye çorbası, zeytinyağlı salataya ekmek banmak, bazende portakal, elma. hazır gıda çikolata vs vermiyorum sadece bazen dışarıda yedirecek bişey bulamayınca 1-2 petibör bisküvi yiyor o kadar. sürekli ona ayrı yemek yapmaktan, başkasının evine gidince yada dışarıda yedirecek bişey bulamamaktan çok yoruldum tabi çevre baskısı da cabası. büyüdükçe sebze ve diğer yemekleri sevmeye başlıyorlar mı acaba ? yemek düzeni gelişiyor mu ? sormak istedim:) iyi günler

    Beğen

    • yagizlahayat dedi ki:

      Merhaba Zeynep Hanım,
      Sizi çok iyi anladım ama geçecek bunlar merak etmeyin 🙂 Ben o yaşlarda dışarı içinde hep yanımda yiyecek taşırdım. Çok zor biliyorum ama yaptıklarımı küçük paketlerle dondurunca daha pratik oluyordu. O aylarda sebze püreleri yediriyordum hep. Bir de karnabahar köftesini çok seviyordu ve hala da sever. Bir de 1-2 yaş arasında çok fazla vücut olarak büyümelerini beklemeyin. O yüzden de fazla gıdaya ihtiyaçları yok zaten. Önemli olan bu süreçte yemiyor diye sağlıksız gıdalara alıştırmamak. Şuan da çok iştahlı bir çocuk değil oğlum. Seçtiği yemekler var ama aç kalmıyor. Yemediği zaman evde abur cubur olarak kuruyemiş ve meyve olduğundan onları yiyor ve gene sağlıksız beslenmemiş oluyor. Sizin rahat olmanızda çok önemli bu süreçte. Eğer doktor kontrollerinde de bir sorun yoksa dert etmeyin.

      Beğen

  69. Kadriye dedi ki:

    Acilen almalıyım bu kitabı. Gerçekten ağlamak istiyorum. Çevremde ki herkesin tek sorunu çocuğumun neden yemedigi kendinden küçük kuzenlerinin ondan daha cok yediği. Emzirmeyi birakmam gerektiği.. Oğlum bir buçuk yasinda ve ben onu iki yaşına kadar emzirmek istiyorum . Herkes o kadar üstüme geliyor ki sürekli vicdan azabi çekiyorum acaba eti mi az verdim çok mu salata yedirdim neden yemek yemiyor? Yazinizda kendimi buldum teşekkürler.

    Beğen

Yorum bırakın